Stilul Arts and Craft printre mobile vechi sau noi

Arts and Craft

Originea stilului Arts and Craft este datata in jurul mijlocului de secol XIX, combinând influente diverse. Wikipedia considera stilul ca aparținând mișcării manufacturării artizanale, când fiecare om ce putea tine in mana un capăt de ață sau o dalta, o înnoda sau o cioplea … ta-dam … rezulta piesa de creație personala unicat si originala. Artizanalul acelei perioade se continuă și astăzi si indiferent ce alta forma îmbracă, că se referă la hârtie îndoită, la croșetat sau altceva, prin prisma internetului, cu întreprinzători dispuși să prindă orice fir si sa furnizeze oricărui curent ce mișcă bani instrumentele necesare pentru satisfacerea pasiunii, astfel încât meșteșugitul individual oferă aceleași satisfacții ca si acum 150 de ani când fenomenul a luat amploare. Nimic nu scapă fenomenului de globalizare si totul este la vedere, public, parca prea dezgolit.

Ideea de baza pentru Arts and Craft o constituie simplitatea, mișcarea conturând-se ca un răspuns anti-industrial si pornind de la câțiva oameni ce si-au ordonat gândurile ca sa priceapă ce se întâmpla. Morris, inspirat de scrierile lui Ruskin si Pugin este considerat punctul de plecare a ceea ce urma sa formeze curentul. A pornit din Marea Britanie si s-a răspândit in Americi printre oamenii ce considerau adoptarea acestui stil ca un răspuns la mobila grea, stilizata ce se producea in acea vreme, dar mai ales ca o reacție adversă asupra modului in care se producea, necesitând multa munca grea în condiții jalnice.

Ideea ce merita reținută este ca stilul este unul meșteșugăresc, simplu, decorat uneori cu motive medievale, dar si cu influente romantice sau folclorice. Oamenii simpli si-au dorit ceva ne-elaborat, ușor de făcut si de înțeles, pentru cei ce nu emiteau pretenții elevate de gusturi rafinate. Subscriu cu drag, lipsa unei educații adecvate si diversificate nu te face mai puțin isteț, însă cu siguranță îți restricționează accesul la domenii de-ale celor 9 muze.

Într-un articol anterior am prezentat fotoliul Morris aparținând curentului Mission, o parte mai distincta din Arts and Craft.

Pentru o mai clara lamurire a distinsului auditoriu imaginile se arată atenției voastre întru edificare.

Nah … caragialisme, azi am vizionat Pedagog de scoala noua. Genial. Genial.

Biblioteca stil Arts and Craft
birou stil
Cabinet art and craft
Canapea Arts and Craft
Dulapior cu sertare

derivatii ale fotoliului Morris
masuta de cafea stil Arts and Crafts
masuta patrata Art and Craft

Cu drag, de moda veche.

10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

6 comentarii Adaugă comentariu

  1. frumosss

  2. Aceste rame pentru incadrarea picturilor, reprezinta o adevarata arta a acelora care le realizeaza!

  3. #6 Comentariu nou

    paradis