Stilul Arts and Craft printre mobile vechi sau noi

Originea stilului este datata in jurul mijlocului de secol XIX, combinand influente diverse. Wikipedia considera stilul ca apartinand miscarii manufacturarii artizanale, cand fiecare om ce putea tine in mana un capat de ata sau o dalta, o innoda sau o cioplea … ta-dam … rezulta piesa de creatie personala unicat si originala. Artizanalul acelei perioade se continua si astazi si indiferent ce alta forma imbraca, ca se refera la hartie indoita, la crosetat sau altceva, prin prisma internetului, cu intreprinzatori dispusi sa prinda orice fir si sa furnizeze oricarui curent ce misca bani instrumentele necesare pentru satisfacerea pasiunii, astfel incat mestesugitul individual ofera aceleasi satisfactii ca si acum 150 de ani cand fenomenul a luat amploare. Nimic nu scapa fenomenului de globalizare si totul este la vedere, public, parca prea dezgolit.

Ideea de baza o constituie simplitatea, miscarea conturandu-se ca un raspuns anti-industrial si pornind de la cativa oameni ce si-au ordonat gandurile ca sa priceapa ce se intampla. Morris, inspirat de scrierile lui Ruskin si Pugin este considerat punctul de plecare a ceea ce urma sa formeze curentul. A pornit din Marea Britanie si s-a raspandit in Americi printre oamenii ce considerau adoptarea acestui stil ca un raspuns la mobila grea, stilizata ce se producea in acea vreme, dar mai ales ca o reactie adversa asupra modului in care se producea, necesitand multa munca grea in conditii jalnice.

Ideea ce merita retinuta este ca stilul este unul mestesugaresc, simplu, decorat uneori cu motive medievale, dar si cu influente romantice sau folclorice. Oamenii simpli si-au dorit ceva ne-elaborat, usor de facut si de inteles, pentru cei ce nu emiteau pretentii elevate de gusturi rafinate. Subscriu cu drag, lipsa unei educatii adecvate si diversificate nu te face mai putin istet, insa cu siguranta iti restrictioneaza accesul la domenii de-ale celor 9 muze.

Intr-un articol anterior am prezentat fotoliul Morris apartinand curentului Mission, o parte mai distincta din Arts and Craft

Pentru o mai clara lamurire a distinsului auditoriu imaginile se arata atentiei voastre intru edificare.

Nah … caragialisme, azi am vizionat Pedagog de scoala noua. Genial. Genial.

Biblioteca stil Arts and Craft birou stil Arts and Crafts Cabinet art and craft Canapea Art and Craft Dulapior cu sertare

derivatii ale fotoliului Morris

masuta de cafea stil Arts and Crafts masuta patrata Art and Craft

Cu drag, de moda veche.

9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

6 comentarii Adaugă comentariu

  1. frumosss

  2. Aceste rame pentru incadrarea picturilor, reprezinta o adevarata arta a acelora care le realizeaza!

  3. #6 Comentariu nou

    paradis