Mitologie nu înseamnă istorie neverosimilă, basme, ci folclor popular, de cele mai multe ori trecut din gură în gură de la o generație la alta. Vechii Oameni pretuiau in mod deosebit acest copac maiestuos. Triburile celtice, germanice si din nord, precum si Grecia Antica isi regaseau divinitatea reprezentata in Stejar. Trasaturile copacului sint predominant masculine si simbolizeaza protectie, putere si durabilitate.

Stejarul are o atractie inexplicabila pentru fulger, caracteristica care il apropie in simbolistica din mitologie de Jupiter/Zeus sau de zeul tunetului Thor.

Un stejar sacru este centrul Oracolului din Dodoni, Grecia, iar Zeus a raspuns de multe ori rugilor aducand vantul intre frunzele copacului. Triburile germanice imparteau judecata si dreptatea sub ramurile unui stejar, iar din acest lemn se inaltau focuri de catre Celti si Germani deopotriva pentru a marca echinoxurile. Vrajitorii-preoti druizi ai Celtilor atribuiau stejarului in care crestea vasc divinitatea, fiind considerat legatura intre cer si pamant, rai si iad. Incercarile timpurii de adaptare a credintelor pagane la crestinism explicau Trinitatea intruchipata in stejarul cu vasc prin similitudinile intre Stejar si Dumnezeu, vascul era Duhul Sfant iar fructele albe personificarea lui Iisus. Atunci când aduci din mitologie în religie elemente, e destul de greu de presupus că adevărul este îndoielnic.
Map copyright PlanetWare.com
Horoscopul celtic al copacilor plaseaza perioada stejarului in perioada 10 iunie – 7 iulie, daruind persoanei nascute sub acest simbol vointa puternica, putere de munca, independenta si incredere in sine. Si astazi modelul social al poporului celtic este considerat un model de civilitatie echitabil cu egalitate intre sexe si libertate proverbiala a exprimarii propriului crez.
In tratamentele naturiste, tinctura preparata din coaja de stejar, frunze tinere si ghinda ajuta recuperarea unei persoane slabite, regenerarea dupa o boala si intregirea puterilor pentru bolnavii ce isi revin dupa suferinta unei boli cronice. Datorita calciului, stejarul este asociat cu proprietati benefice in reglarea functiilor glandei tiroide, ameliorarea osteoporozei si tratarea durerilor de oase. Se spune ca daca te intinzi cu spatele pe un trunchi de stejar nivelul de energie al organismului creste, iar purtarea unei ghinzi in buzunar te va face sa ai o infatisare mai tinara, tot din spusele druizilor.


Ne înclinăm în fața stejarului, îl respectăm și-l prețuim. Fabricăm mobilă din lemn masiv de stejar, care durează până alt stejar crește în loculul celui folosit la tâmplărie. Povestim, educăm sau arătăm lemnul sub toate formele imaginabile în articole documentate publicate pe Revista dedicata lemnului – StejarMasiv.ro
Cu drag, de moda veche.
2 comentarii Adaugă comentariu
Place! Un pret, ceva, cum se poate afla ?!
Cand construieste cineva asa ceva se gandeste si la toate produsele pentru curatenie?Nu imi place sincer, prea mult consum de energie,de apa etc..