Stalp totem | Muntii Gutai – Maramures

Indemn de suflet, de pe timpuri Stalp totem din lemn sculptat Indemn de suflet, de pe timpuri

Muntii Gutai – tura de fotografie

Tot am vorbit de fotografie si cred ca domeniul ma atrage tot mai mult, pentru că în prima tură făcută pe muntii Gutai am găsit un stalp totem. In prima iesire dedicata imortalizarii cu dedicatie pentru www.stejarmasiv.ro am inceput tura de Maramures, fara ghid turistic. Asa ca am strabatut drumuri cunoscute, parcurse de nenumarate ori pana atunci, doar ca privite cu alti ochi de data asta, alături de Catalin Pop, fotograf profesionist, azi mare meșter, cu ștaif.

Cu ochi flamanzi pentru imagini cu lemn, pentru arta cu lemn, pentru esenta traditiei si a indemanarii celor ca si-au aplecat spatele cu dalta si ciocanul in mana am urcat pasul Gutai incet cu ochii atintiti pe marginea drumului si am gasit atatea minunatii trecute cu vederea cind treceam mai inainte spre Maramuresul Istoric. Lucratorii forestieri din Maramures au transpus in sculptura lemnului respectul si dedicatia pentru munca lor.

Inca de la inceput, cand incepi sa urci serpentinele de pe pasul ce traversează Muntii Gutai, la tot pasul, apar prin padurea de brad si fag inscriptii, semne, avertismente si lozinci comuniste, dar bine intentionate, puse de oameni cu drag de natura, dedicati muncii lor. Inainte de Hanul lui Pintea, intr-o curba stramta am gasit prima troita.  E acolo si o stiu de cind eram copil si abia ajungeam cu nasul la geamul Daciei 1100.

troita maramureseana

Cel mai mult ne-a impresionat un stalp totem sculptat dedicat vietii din padure. Se gaseste in perimetrul unui ocol silvic, de pe versantul vestic al muntelui. Ne-am invartit vreo 30 de minute in jurul lui fara a putea articula cuvinte, ci doar sunete de uimire. Candva, nu am idee cand, cineva a vrut sa transmita un mesaj atat de frumos incat l-a sculptat in trunchiul unui brad urias si l-a postat la vederea celor ce strabat padurea cu piciorul, un pic mai departe de asfalt. Are incrustat pe el RSR, dar este doar o atestare a vechimii si nicidecum inchinat acelor timpuri.

1977 – anul cind m-a gasit barza – si un chip barbos (e la libera alegere sa fie dac sau contemporan)

Stalp totem in Muntii Gutai

Stalp de lemn sculptat

Indemn de suflet, de pe timpuri

Indemn de suflet, de pe timpuri Stalp totem

Baza coloanei – Mistretul si Vulturul

Baza coloanei - Mistretul si Vulturul Stalp totem
Baza coloanei – Mistretul si Vulturul

Baza coloanei - Mistretul si Vulturul Stalp totem

Ciobanul cu miei in brate

Ciobanul cu miei in brate Stalp totem
Ciobanul cu miei in brate

Slogan de suflet

 

Slogan de suflet

Capra neagra Muntii Gutai
Capra neagra

Ursul si pastravul

Ursul si pastravul Stalp totem
Ursul si pastravul
Cununa Muntii Gutai
Cununa

Muntii Gutai Stalp totem

Imagine de ansamblu

Muntii Gutai
Imagine de ansamblu

Cu drag, de traditie.

Pentru poze multumiri lui Catalin Pop, pentru vesti recente din Baia mare puteți citi și –Furtuna in Baia Mare – impresii la cald din dimineata de 18 septembrie

Citește și – Stalpi totem – semnificație, superstiție și decor interior autentic

16 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    frumoooooos

  2. #2 Comentariu nou

    Incredibil! întotdeauna am asociat stejarul cu liniii drepte, cu o sobrietate aristocratică ce se ţine departe de alte construcţii mai domestice.
    Ştiam că este cald dar prin linia curbă este foarte uman , relaxat şi totodată distins