De-a lungul anilor au fost multe controverse in ceea ce priveste Olanda. Fiind categorisita in nenumarate randuri ca o tara „ prea permisiva”, tara lalelelor arata din nou spiritul neconventional care o caracterizeaza.

O noua librarie pe nume Selexys a fost infiintata in orasul olandez Maastricht, dar nu oricum! Arhitectii de la Merkx & Girod au avut o viziune mai speciala despre cum ar trebui sa arate o librarie si anume sa o construiasca intr-o biserica dominicana veche de noua secole.

Aceasta extraordinara transformare respecta arhitectura initiala, dar este imbunatatita cu elemente contemporane. Biserica dispune de 1200 de metrii patrati cu un design interior de biblioteca fascinant: mii de etajere si rafturi in care “ locuiesc” carti din toate domeniile, unele chiar vechi de peste 200 de ani.  In centrul cafenelei se afla o masa in forma de cruce inconjurata de scaune. Spatiul ocupat de cafeanea era defapt spatiul ocupat anterior de corul bisericii.

Prin pastrarea celor mai multe detalii originale, chiar intacte, arhitectii au reusit sa transforme un spatiu sacru intr-o fantana de cunostinte.

Sursa foto