Scaun tip valet – pentru că noblețea obligă la rafinament

scaun tip valet Valet Chair Reed Hansuld

Noblețea obligă la rafinament și o parte ce ne poate aduce acest rafinament ține de excentricismul tipicar al îmbrăcării cu stil folosind un scaun tip valet. Valeții autentici, cei care asistau nobilimea în casele acestora la mai multe tipuri de ocupații nu mai sunt la modă și lucrul pentru o altă persoană, în spațiul intim, se rezumă azi la menajere sau bucătărese. Poate cei care lucrează ca baby sitter sunt mai frecvenți întâlniți în locuințele celor cu gulere albastre, pentru că despre obiceiurile celor cu titluri nobiliare autentice știm tot mai puțin sau aproape deloc.

Nobilimea cu sânge albastru are azi o altă prezență în societate, diferită față de clasa superioară valabilă pe vremea iobagilor și a grofilor din Transilvania. Azi nobilimea care a mai supraviețuit deceniilor ce au trecut de la al doilea război mondial este cea deținătoare de afaceri sau clădiri istorice ori terenuri întinse, cu care își finanțează existența. Acum 70 de ani părea greu de crezut că un nobil francez sau german își va deschide castelul turiștilor, însă astăzi nu vă surprinde deloc să fiți întâmpinați chiar de proprietari și să beneficiați de serviciile lor directe. Nu cred că se numește degradare, ci mai degrabă o transformare și adaptare la vremurile contemporane.

scaun tip valet

Gulere albastre de astăzi, oameni cu sângele albăstrit de reușita financiară, doresc, caută și încearcă să reproducă din proprie convingere sau snobism obiceiurile nobilimii cu ranguri autentice. Sunt absolut convins că un om care folosește un scaun tip valet poate fi în adâncul ființei sale mai nobil ca și comportament decât un alt om cu titlu căpătat prin naștere. Cum ne prezentăm, cum ne respectăm ca persoane, ca membri ai societății, ca rafinament ne poate cizela mai autentic decât o face un certificat de naștere norocos. Pe vremuri titlurile se câștigau pe câmpul de luptă, astăzi e mai mult o demonstrație de raționament eficient și curățenie sufletească. Cam cum e cu harul la cei ce poartă haina preoției. Nu școala îi face respectați de mireni.

Am început documentarea pentru acest articol pornind de la o piesă de mobilier destinată păstrării unui costum pentru bărbați, cu toate accesoriile necesare pentru părțile componente ale vestimentației elegante. Imaginile provin de pe un grup de tâmplari din Facebook. Suportul pentru sacou, pentru pantaloni, cămașă și cravată, ceas sau eșarfă, butoni, bijuterii … tot ce astăzi reprezintă accesorizarea unei ținute ” la costum” pot fi pregătite pe un scaun tip valet, în așteptarea posesorului.

Pedant, acesta este cuvântul care definește predilecția pentru o tipizare a procesului de îmbrăcare. Bunele maniere ne învață ordinea îmbrăcării tuturor accesoriilor care țin de această ținută până la cantitatea de parfum sau apă de colonie care să facă efect fără a deranja. Limitele, educația, rafinamentul, toate contribuie la o imagine finală de excepție. Postura purtătorului de costum elegant este o atitudine ce trebuie învățată. Eleganța folosirii unui scaun tip valet nu ne albăstrește automat nici sângele, nici gulerul.

Scaun tip Valet model WEGNER Hans NO. PP 250

Scaun tip Valet design Reed Hansuld

Discuția este lungă, sunt adeptul locuințelor utile, cu camere tehnice, cu dresoare în loc de dulapuri, cu mobilier funcțional în locul celui decorativ. Casele noastre ar trebui să ne servească, ca și scaunul tip valet, unor particularități aparte, ale fiecărei familii. Aș vrea să văd definirea unui stil propriu, nu copierea unor celebrități, autentice sau fabricate. Aș prefera tonuri de excentricitate sibaritismului, dezideratul ar fi traiul out of the box.

Cu drag, de bun gust, decență și rafinament.

scaun tip valet
17 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Buna ziua, i-am cautat pe net pe cei care fac scaunele tip valet, dar nu am gasit nimic. Mi-ati putea da, va rog, o adresa de internet sau un link la pagina de facebook?
    Multumesc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.