Rezultatele publicate pentru Inventarul Forestier National

Inventarul Forestier National
padure copaci stejar (1)
Inventarul Forestier National

Inventarul Forestier National sau pe scurt IFN este un program ciclic de inventariere a fondului forestier care dureaza ani și care este vital pentru monitorizarea la nivel național al stării pădurilor din mult iubita și devalizata noastră patrie. Este neavenita comparația cu datele din regimul socialist pentru că atunci se luau în calcul scriptic toate datele și mai mult decât atât erau prezentate și deformat, reinterpretat pentru a raporta constant un trend ascendent.

padure copaci stejar (2)

Datele au fost publicate de cei de la Fordaq, la al cărui news-letter sunt înscris și pe care îl citesc constant, dar doar acum am considerat interesant și potrivit să-i citez. Pe link gasiti articolul complet cu comentarii.

Din articolul publicat am extras doar cateva date, pe care le reproduc:

Suprafaţa vegetaţiei forestiere

1. Pădure: 6.900.962 ha ± 1,04%

-Suprafaţa mai mare de 0,5 ha;

-Consistenţa mai mare de 0,1;

-Lăţimea mai mare de 20 m;

-Specii care ating 5m înălţime la maturitate, in situ.

2. Terenuri cu arbori din afara pădurii: 649.658 ha ± 5,5% Terenuri cu arbori care nu se încadrează în categoria vegetație forestieră

Volumul de lemn

1.Pădure: 2.221.593.469 mc ± 1,8%

– Volum mediu 321,9 mc/ha; 2. Alte terenuri cu vegetaţie forestieră: 5.810.619 mc ± 21,5%

-Volum mediu 62,1 mc/ha; Volum total vegetație forestieră: 2.227.404.088 mc ± 1,8% Terenuri cu arbori din afara pădurii: 32.347.705 mc ± 8,9% Volum mediu 49,8 mc/ha; Terenuri cu arbori care nu se încadrează în categoria vegetație forestieră

Creșterea în volum

1.Pădure: 54.053.650 mc/an ± 1,7%

– Creșterea medie 7,8 mc/ha/an ± 1,2%;

2. Alte terenuri cu vegetaţie forestieră: 211.614 mc/an ± 19,1% -Creșterea medie 2,3 mc/ha/an ± 12,9%;

Creșterea totală vegetație forestieră: 54.265.264 mc/an ± 1,04%

Terenuri cu arbori din afara pădurii: 1.060.861 mc/an ± 8,3% Creșterea medie 1,6 mc/ha/an ± 6,1%; Terenuri cu arbori care nu se încadrează în categoria vegetație forestieră

Din cele scrise ca și concluzii la prezentarea acestui studiu, toată lumea se felicită și e bucuroasă că stăm bine și pădurea e sănătoasă, crește și avem potențial și pe viitor. Sumele sunt mari, vorbim de cifre cu milioane si miliarde.

Inventarul Forestier National

Aș vrea să cred acest raport și să mă exaltez alături de cei care l-au întocmit și care lucrează deja la faza a doua, care va dura tot la fel de mult, adică ani. Având în vedere volatilitatea mediului politic, lipsa măsurilor cu bătaie lungă, măsurabile și imputabile … sper doar ca acest raport să constituie pe viitor un punct de plecare pe evaluarile cincinale de acum încolo.

Chiar dacă acest raport ar fi avut rezultate negative, tot nu am fi avut pe cine trage de urechi, iar acum, că arată bine, vom închide ochii și mai mult la ceea ce se întâmplă.

Nu mobila rade pădurile României, asta să fiți siguri, industria mobilei din lemn masiv este cea care conferă valoare lemnului și crează locuri de muncă. Despre cei care produc mobilă din stejar masiv, nu doar noi, putem afirma, ca o deviză, că producem mobilă atât de trainică încât durează până ce crește alt stejar în loc. Păcat că o folosesc mai puțini români decât ceilalti europeni.

Citiți și – Radarul pădurilor, adevăr sau mit? – azi se pare că s-au găsit metode pentru ocolirea lui.

2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.