Psihologia culorilor in designul interior

curcubeu de culori psihologia culorilor in designul interior

Sunt pretutindeni, ne inveselesc, ne imbata, ne imbraca, ne intristeaza si ne fac mai visatori. Culorile ne exprima,  traim cu ele, iar cateodata pentru ele. Pentru unii sunt un stil de viata in timp ce pentru altii sunt o alegere de moda sau de dispozitie.

Oricum ar fi, este mai mult decat evident cat de mare impact au asupra dispozitiei noastre sau de ce nu, a intregii vieti?

La prima vedere am putea crede ca este foarte usor sa alegem culori pentru caminul nostru. In unele cazuri, rezultatele sunt foarte bune, dar in cele mai multe cazuri, daca nu stii nimic despre psihologia culorilor, efectul ar putea fi unul dezastruos. Fel de fel de senzatii te banuie fara sa stii exact de ce. ..N-ai fi banuit, dar fix de la peretii sau de la canapelele prea colorate ti se trage!

De aceea este important sa  cunoastem adancurile, subintelesurile, conotatiile culoriilor. Haideti sa desoperim psihologia culorilor in designul interior.

Albul este o reflectare a luminii, este perceputa ca fiind culoarea puritatii, curateniei si sigurantei.  Albul mai semnifica neutralitate si purificare. E folosit adesea pentru noi începuturi si este asociat cu ideea de bunatate. In design albul poate fi mereu folosit ca sursa balansarii culorilor.

Negru poate avea un efect coplesitor pentru ca nu emite lumina. Inspira putere (mentala) si autoritate. Da senzatia de mister si fascineaza prin posibilitati. E conținătoare de emotii profunde tocmai pentru ca în întuneric se poate gasi orice. Este simbol universal pentru conceptul de rau. Negrul nu se sparge de nici o alta culoare, in schimb poate sparge, intrerupe orice culoare. Imi place sa spun ca pot fixa limite cu ajutorul negrului.

Griul este o trecere dinspre alb spre negru. Senzatia pe care o produce este de constanta si monotonie. Nu întamplator, este culoarea drumurilor pe care mergem: clar duce undeva si este stabil. Totusi, prea mult gri e asociat cu stari mentale negative de depresie. Transmite conservatorism.

Rosu. Este o culoare care prin definitie stimuleaza: inima bate mai repede, respiratia se accelereaza. Asadar, rosu e furie, agresivitate, dar si pasiune, erotism. Rosul atrage atentia, poate însemna atractie, dar si interdictie. La haine, rosul da o usoara senzatie de greutate si, evident, o vizibilitate crescuta. In amenajarile interioare rosul folosit nepotrivit poate ataca psihicul, te poate indeparta din propriul spatiu. Rosu in bucatarie te poate face a crede ca mananci o friptura nefacuta, il poti mereu asocia cu mancarea. In schimb, in dormitor, pentru unele persoane, rosul poate aduce un plus relatiei de cuplu.

Galben. La vederea galbenului apare o stimulare benefica a metabolismului, dar si a sistemului nervos, pentru ca se produce o descarcare de serotonina, de aici si impresia de optimism si energie. E un bun stimulent pentru intelect si creativitate. E mult folosit in marketing pentru cresterea vanzarilor.

Verde. La nivelul organismului, verdele produce o relaxare si o detensionare. De aceea, e considerata o culoare care calmeaza si echilibreaza. Fiind o culoare foarte prezenta în natura, e linistitoare si obisnuita ochiului uman – de aceea e si foarte recomandata în designul interior, in special in dormitoare. Verdele exprima renastere, viata, cruditate.

Albastru. Induce o senzatie de calm pentru ca încetineste ritmul cardiac si respirator. Astfel, e asociat cu spiritualitatea, pacea si stabilitatea – sunt o multime de uniforme albastre, nu? Poate din toate aceste motive este si o culoare atat de populara în preferintele oamenilor. In exces poate fi prea racoritor, poate induce o senzatie de umezeala.

Maro. Este o culoare a neutralitatii organice. Simbolizeaza originea tuturor lucrurilor, este culoarea pamantului, de aceea sta în spatele unor concepte precum stabilitate, relatii puternice si încredere. Poate fi asociata planurilor foarte stabile. Pentru produse, duce cu gandul la natural si organic.