Moneda din lemn – ce cumpărau americanii cu ea?

moneda din lemn

Moneda din lemn, întâlnită în Statele Unite ale Americii, a fost creată în mod simbolic ca o promoție, fie de către un comerciant sau de o bancă. Uneori, puteau fi returnate pentru un obiect sau o băutură. Au fost foarte des întîlnite în America anilor 30, deși se pare că datează de prin 1880. Se ofereau cadou, iar americanii au în vocabular expresia ”Don’t take any wooden nickels”, semn că erai poate indus în eroare ori păcălit să crezi că ele au valoare, pe când intenția de a ți le oferi gratuit ascundea altceva în spate.

moneda din lemn

Dacă e să detaliem, din ce am citit legat de istoria monedei din lemn, pare adevărat. Dacă veneai cu circul în oraș ori aveai un parc de distracții mobil și împărțeai cadou câte o moneda din lemn, momind lumea cu o băutura gratuită dacă participau la evenimentul tău, cu siguranță că odată ajuns acolo, cheltuiai și bani adevărați. Foarte întreprinzători și cunoscători ai mentalului uman americanii anilor 30. De cîte ori azi, nu suntem momiți cu ceva gratis, iar comerciantul știe clar că vom cheltui mai mult?

 

Totuși, de-a lungul timpului, în momente dificile, cum au fost războaiele civile, marea Depresiune sau crizele financiare, unele bănci și camere de comerț din Statele Unite au emis monede din lemn cu dată de expirare pentru a atenua dificultățile cu care se confruntau comercianții.

moneda din lemn

În zilele noastre, monedele din lemn se pot personaliza, adică poți face o monedă de lemn cu chipul tău, deși nu înțeleg de ce ai face o moneda din lemn cu chipul tău :), iar în America se practică să faci schimb cu alți posesori ai unor monede personalizate cu chipul lor. Seamănă destul de mult cu colecțiile și schimburile de timbre ori abțibilduri pe care le făceam noi când eram mici.

V-am scris azi o scurtă părticică din istorie, iar dacă ar fi să aleg moneda preferată, prefer bănuții chinezilor care erau goi la mijloc să poată fi puși pe sfoară! Dacă știți alte povești despre monede, le-am citi cu drag!

moneda din lemn

moneda din lemn
8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.