Acest articol este un răspuns la un mail primit de la Romeo Brandas din Oradea. Am zâmbit când am citit fraza lui referitoare la cum percep românii prețul mobilei din lemn masiv, mai ales cea făcută la comandă. Romeo a spus că ”parcă le iei oxigenul din plămâni” când le faci calculul de preț. Așa este Romeo, oamenii și-ar dori la preț de chilipir, dacă se poate, opere de artă, dar asta este valabil și pentru mine și pentru tine. Pentru că suntem români și ne lipsesc ani mulți de educație a simțului echității și a valorii calității. Plătim tribut anilor de comunism și mai ales celor 25 de după când sistemul de valori ne-a fost zdruncinat, un sistem construit din păcate pe fundamente greșite. Nu mai poți astăzi să transferi către copii, eu mă gândesc la Victor al meu că niciodată nu va putea privi ca mine la banane, ciocolată, gumă sau jucării ca la niște obiecte greu de obținut. Și e bine că e așa.

picioare metalice de mese
set rame din teava patrata inox 530 usd

Cei care încă caută soluții pentru a-și reduce cheltuiala, dar preferă calitatea pentru că simțul lor de evaluare încă nu este dezvoltat corect, roagă-i așa cum fac și eu să se raporteze la sursa inspirației lor. Oamenii văd modele frumoase, prin țările calde sau vestice pe unde mai circulă și și le-ar dori acasă la preț est-european, de producător, chiar se hazardează să calculeze prețul materialelor, omițând manopera plus amortizarea investiției în utilaje. De profit nici nu mai poate fi vorba, decât atunci când e vorba de socoteala privind propria lor muncă.

picioare metalice de mese
set picioare metalice pentru masa de cafea 130 USD/buc

Încet, încet, Victor va crește, și cei din generația lui la fel și ei vor porni în viață cu alt set de cunoștințe, percepții și cu o evaluare ne-alterată.

Uite, pe ETSY.com, găsești exemple atât de elocvente în ceea ce privește nivelul de preț. Mie mi-a stat gândul la un magazin de fierăraie, picioare de mese metalice, care fac casă bună cu blaturile de lemn masiv, rezultând mese aparținând stilului rustic industrial, dar fii atent la prețuri.

Modele picioare metalice

picioare metalice de mese
set picioare metalice farmer 230 usd
picioare metalice de mese
set picioare masa de cafea spiralate 200 usd3
picioare metalice de mese
set picioare masa de cafea spiralate 200 usd
picioare metalice de mese
set picioare masa de cafea spiralate 200 usd
picioare metalice de mese
picioare metalice masa de cafea
picioare metalice de mese
picioare metalice masa de cafea 400 USD

Partea optimista este că tot mai mulți oameni de pe la noi se raliază impotrivirii asupra conceptului vechi și forțează psihicul să se deștepte, să rupă constrângerile și să evalueze echitabil. Suntem pe drumul cel bun, dar a trebuit să simțim că suntem mai mult decât în genunchi, așa cum eram după 89.

Cu drag, de corectitudine.