Am dat absolut întâmplător prin online de un site, cu ștaif, unde sunt prezentate câteva piese de mobilă și mobilier vechi, cu nume de designer, cu anul fabricației și condiția de stare efectivă.

Ce m-a frapat este palierul de prețuri la care se lucrează, dar, după cum puteți vedea și voi, pe situl 1stdibs.com la secțiunea Thomas Haynes  – dealer,  piesele sunt superbe, dar prețurile înfiorătoare, de-a dreptu. Mă gândesc că valoric, miile de dolari trebuie să însemne cu adevărat foarte puțin în sistemul de valori a potențialului client, care cu 50.000 de dolari ”abia” dacăî mobilează o cameră. Cu obiecte veritabile, autentice, vechi și după cum scrie în descrierea lor foarte apreciate și valoroase, atât ca utilitate, dar mai ales ca investiție.

Mă doare sufletul la gândul că după ce investești bani în așa ceva, precis ai o reținere în a le folosi nereținut, destins, adică să nu reduci impactul firesc al așezării pe un fotoliu sau o canapea, doar din cauză că nu-ți poți scoate din gând că amplasezi posteriorul proprietate personală pe un maldăr de bani.

Aveți mai sus link-urile, iar mai jos câteva extrase, ce m-au frapat. 4 polițe din lemn stratificat – 14.000 de dolari? Să mă ierte bunul Dumnezeu, dar nici de-ar fi poleite cu aur, ca-n Belgravistan tot nu m-ar lăsa sufletul să dau atât. Mă întreb cum ar reacționa Patriciu sa Țiriac, care se știe că nu duc lipsă de finanțe, oare ar vedea pentru atâția bani că proveniența, calitatea, vechimea primează?

mobila veche
Joaquim Teneiro 1960 – 14.000 dolari
mobila veche
masa cu banci Gerald McCabe 16.500 dolari
mobila veche
masa de castan model 1962 Ray Leach cu scaun atasat 5.500 dolari
mobila veche
masa din palisandru 1960 7.500 dolari
mobila veche
Mucki Bench marca Sergio Rodrigues 1960 – 10.500 dolari

Un anunț real de vânzare de mobila veche din România –Vand mobila veche in stil florentin