Mese ovale sau eliptice – din lemn de stejar masiv

Masa Ellipse

Fabricăm mese ovale sub mai multe forme. Teoretic eliptice s-ar numi daca ar putea fi descrise matematic si ar avea 2 axe de simetrie. Cred ca au, nici una nu are forma unui ou, din latinescul ovum – oval. Așadar pot spera că nu greșesc si nu voi primi reclamații din partea celor care cunosc geometrie când spun că ale noastre mese ovale sunt și eliptice.

Masa Ovala cu picior similar mesei Kraken, din lemn, pe care am fotografiat-o recent în depozit se produce la 2 dimensiuni diferite, fixe. Avem varianta mai mică cu blatul de 210×105 cm și varianta mai mare cu blatul de 264×144 cm, ambele cu înălțimea la nivelul superior al blatului de 75 de cm.

mese ovale masa Eliptică
Masa Ellipse

Sunt fabricate cu panoul central din lemn masiv de stejar stratificat și bordura din masiv plin, segmentat. Forma implică pierderi destul de mari la prelucrare și selecție a fibrei lemnului destul de elaborată, echipa de la montaj are de furcă când potrivește în prese piesele ce compun astfel de blaturi de mese ovale și schimbă mult componentele până reușește să confere unei mese un aspect unitar. Blaturile se încadrează în mai multe clase de aspect, de la fibră foarte deschisă și lipsită de orice imperfecțiune până la elemente cu diferențe de coloratură și prezența unor crăpături sau noduri ( sănătoase ) vizibile.

Piciorul poate fi metalic sau din lemn, cu o diferență de cost considerabilă. Metalul, evident, este mai ieftin, însă opțiunea de lemn poate conferi mesei o eleganță net superioară, mai ales dacă nu este echipată cu scaune pe toată circumferința. Întotdeauna recomand, nu doar la mese ovale, să se aleafă sisteme de susținere a blatului în funcție de destinația de utilizare. Dacă se folosește masa ca și dining cu ocuparea tuturor locurilor disponibile atunci picioarele nu ajung să fie puse în valoare foarte vizibil și e de preferat să se aleagă forme mai simple, din materialele mai puțin costisitoare.

mese ovale masa Eliptică

Ca exemplu clar, cred ca masa Lyyra, cu scaune pe toate laturile, să zicem modelul de scaun Roxy este varianta cea mai defavorabilă. Roxy este mare, cu suprafață de spătar generoasă și odată poziționate scaunele se acoperă vederii toate elementele de sub blat, a căror frumusețe este plătită cumva degeaba.

Am scris mai demult, prin 2014 despre o masă ovală, ce mobila biroul unui mediator, dar azi, privind la imaginea acelui blat o găsesc puțin prea rustică, cu blat din cer și crăpături prea multe. Azi, formele prezentate cred că sunt ceva mai domolite, mai elegante. La masa medierii pentru bună înțelegere prezenta modelul de atunci, azi am ajuns să livrăm la export circa 10 piese ovale din modelele prezentate aici, lunar.

Putem lua în calcul la secțiunea de mese ovale și varianta de masă Britain extensibila, mai ales variantele mari, care au 2 extensii.

Acestea se pot monta simultan sau doar una, bolțurile de aliniere sunt perfect compatibile și forma nu va avea de suferit. Producem variante cu lățimea de 120 cm și oval de 140 cm, care cu cele 2 extensii poate ajunge la 180, respectiv 220 de cm elongație. Și acestea sunt mese ovale, chiar eliptice, simetria rămâne pe 2 axe. Varianta cea mai mare, sprijinită tot pe un singur picior central poate porni de la 120 cm lațime și 160 de cm lungime și montând extensiile să crească la 200 sau 240 de cm lungime.

mese ovale - masa extensibila ovala Britain

Piciorul acestor mese este asimetric, adică segmentul care susține longitudinal blatul este mai lung decât cel care susține lățimea blatului. Pentru varianta clasică de masă rotundă extensibilă care ajunge extinsă la 160 de cm, pornirea este din picior simetric egal și blat rotund de 120 cm. Am prezentat masa în catalog aici – Masa rotundă extensibilă Britain. Voi adăuga și celelalte mese ovale prezentate în acest articol, în curând în catalog.

mese ovale - masa extensibila ovala Britain

Cred că finisajul este important la toate mesele nu doar la formele de mese ovale să fie corect corelat cu nivelul de naturalețe al lemnului. Nu de puține ori am ajuns să explicăm naturalul ca fiind o caracteristică intenționată, când ea este doar firească. Lemnul masiv, fără nici un nod sau crăpătură este fie foarte selectat, extrem de mult, sper să înțelegeți că mult nu e doar o vorbă în vânt, fie furnir. Noi nu livrăm blaturi furniruite, decât la proiecte HORECA unde se cere expres pentru reducerea costurilor, având în vedere că redecorarea unui local se face la cel mult 5 ani.

Dacă vă amintiți de Ciocolateria Leonidas, din Timișoara, exemplul este invers, toate mesele sunt din masiv plin, autentic, și încă nu se intenționează schimbarea lor. Ba chiar dimpotrivă, vor mese la fel și în noua locație, din Oradea. Revenim cu imagini, după inaugurare.

Lemnul e bine să aibă imperfecțiuni, natura nu creează coli ministeriale. Imacularea nu există în natură nicăieri, chiar și apele oceanului au tonuri în gradient. Finisajul deschis cere de regulă fibră fără coloratură, cu nuanțe apropiate și imperfecțiuni moderate, pe când finisajele închise permit estomparea diferențelor de fibra și impun alegerea unor imperfecțiuni care să evidențieze caracterul natural al lemnului de stejar masiv.

mese ovale - masa extensibila ovala Britain

Imaginile din acest articol sunt ale unor piese nefinisate, natur, disponibile pe stoc. Avem stoc foarte rar, în condiții excepționale, doar pe anumite dimensiuni sau finisaje – Masa în stoc – cerințe pentru livrare expres

Am convingerea că doamnele vor aprecia aceste modele de mese ovale, la fel cum tot ele sunt cele care cer mese rotunde. Eu sunt adeptul formelor practice și la o masă cu picior central voi alege întotdeauna blatul pătrat în locul celui rotund. E vorba de 27 % suprafață care se pierde, cercul se decupează din pătratul care îl încadrează. Exista și masa cu blat pătrat Britain.

masa rotunda extensibila Britain
masa rotunda extensibila Britain

E 2020, e un nou an, o nouă serie de provocări ce ne așteaptă și pe care ne vom strădui fiecare să le dovedim, pe cât de bine ne pricepem.

Să vă meargă mintea brici și ascultați întotdeauna de suflet când raționați!

mese ovale - masa extensibila ovala Britain
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    La mesele ovale incercati sa ladati max 2 cm pe margine si restul sa frezati in unghi
    Asa par mai elegante mai curate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.