Mecanisme de inchidere din lemn

cutie de lemn și Criptex cutie de lemn și Criptex

Până la mecanisme de inchidere din lemn e nevoie de introducerea care a generat ideea acestui articol.

Când mi-a câzut în mână cartea Codul lui DaVinci scrisa de Dan Brown, era cu mult timp înainte de apariția filmului cu Tom Hanks. După ce am citit cartea într-o seară plus o noapte eram nerăbdător să vizionez și filmul, pentru a verifica dacă imaginația mea a compus decorurile, personajele și intriga în aceeași maniera ca și regizorul, dar am avut parte de o dezamăgire profundă. Partea frumoasă a cărții, acolo unde ficțiunea a fost contopită cu elemente de istorie reală, fapt care a dat greutate și valoare întregului roman, cu acea multitudine de elemente documentate care au intrigat Biserica și au făcut ca întreaga suflare să freamăte după publicarea cărții, ei bine, acele elemente au fost diluate sau trecute cu vederea.

Dan Brown - Codul lui daVinci - criptex inchidere

Vă mai aduceți aminte de Criptex? Dispozitivul de siguranță, cu inchidere cu cifru, conceput de Leonardo daVinci pentru expedierea în siguranță a mesajelor? Era descris ca un tub din lemn cu o succesiune de segmente de cilindru pentru mecanismul de deschidere, care conținea un pergament cu mesajul și o fiolă de oțet pentru protecția secretului. Oricine ar fi incercat să deschidă tubul prin alte metode decât cea firească, adică să știe combinația corectă, ar fi spart fiola de oțet și mesajul înscris pe pergament s-ar fi dizolvat. A fost nevoie de metode de siguranță, de inchidere a unor obiecte sau locuri, mult înainte de criptarea digitală. Lacătele de azi sunt palide, sunt scule destinate spargerii lor. Si atunci, si acum, lacătele și încuietorile sunt pentru oameni cinstiți.

cutie de lemn și Criptex - inchidere
cutie de lemn și Criptex

În film Criptex-ul a fost menționat pasager, pe scurt, fără prea multe detalii.

Fiind meșterit din lemn și metal mi-a atras atenția și l-am căutat, găsind în același timp mai multe variante și mecanisme de inchidere, chiar dacă nu pentru seifuri, fabricate din lemn.

Există mai multe variante de închizători din lemn și sunt destul de mulți pasionați de lemn care și-au încercat mâna pentru a fabrica așa ceva. Pare oarecum justificat, pentru că multă vreme lemnul a fost materialul care a servit pentru cele mai multe aplicații.

seif cu închizatoare din lemn - inchidere
seif din lemnCu drag, de modă veche

seif cu închizatoare din lemn
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.