Masa pentru grădină – recomandări constructive

masa pentru grădină

Încep cu precizarea faptului că în portofoliu nostru de producător de mobilier și mobilă din stejar nu include o masa pentru grădină, adică un obiect destinat a fi folosit sub cerul liber.

Intemperiile – soare, ploaie, zăpadă – aplicate direct unui panou de lemn încleiat duc invariabil la distrugerea lui indiferent din ce material lemnos e făcut. Poate afzelia să fie cel mai durabil și să țină 10 ani dar tot am convingerea că nu este insensibil la fenomenele meteo aplicate direct.

La insistențele unui client mare, cu ani în urmă, am greșit și am livrat câteva blaturi încleiate – panou, pe care le-a montat pe un picior metalic, pe o terasă, la exterior, permanent. A fost un dezastru, n-au prins 3 luni de vară, deși erau finisate cu ulei și ceară, și s-au deformat la nivelul de inestetic și ne-utilizabil. Clientul a revenit cu reclamația și i-am returnat banii, din cauză că nu am fost ferm să îmi declin orice responsabilitate la livrare. L-am avertizat că vor fi probleme, dar nu i-am transferat responsabilitatea formal. Condițiile au fost cele mai defavorabile posibil, sub copaci uriași seculari, la umbră, pe marginea unui lac, fără soare ca să permită uscarea apelor din ploi sau rouă. Au ținut 3 luni, e chiar mult.

Soluția constructivă corectă la o masa pentru grădină trebuie să înceapă cu un blat din lemn cu elemente distanțate. Grosimea și lățimea fiecărui element ține de preferințele estetice. Cu cât e mai mare secțiunea lemnului cu atât natura va lucra mai puternic și va duce la o posibilă eventuală deformare. Drept urmare fixarea elementelor de o ramă situată sub blat este imperios necesară.

Free chairs and table on patio

Pentru a menține planeitatea blatului rama trebuie să fie solidă, eu aș face-o metalică. Fixarea elementelor aș face-o cu șuruburi cu cap torbant îngropate în lemn.

Picioarele pot fi din lemn sau metalice, însă cred că suprafața pe care se sprijină dictează imperios această opțiune. O masa pentru grădină de regulă nu ajunge să fie așezată direct pe iarbă sau pe pământ, avem măcar un pavaj. Tot la fel de bine mi-e greu să cred că în grădină ocupanții nu vor dori o umbrelă sau un foișor cu acoperiș fix sau retractabil din pânză.

Interesting seat and table
Interesting seat and table by Oliver Dixon is licensed under CC-BY-SA 2.0

Lemnul – de orice esență ar fi – se degradează la contactul cu solul, direct. Picioarele metalice sunt durabile și mai ușor de refinisat în timp.

Finisajul lemnului expus intemperiilor nu se face cu LAC. Lacul este casant și la orice modificare volumetrică a lemnului va crăpa și se va exfolia. Lemnul de la exterior trebuie protejat cu un impregnant. Ulei, sau ulei combinat cu ceară. Nu folosiți produse cu silicon în compoziție, acesta face ca lemnul să nu mai poată fi refinisat ulterior cu nimic, fiind respins de siliconul impregnat în fibră, chiar dacă este rașchetat sau rindeluit.

Grădinarii adoră mesele pentru grădinărit am scris despre acest subiect cu ceva timp în urmă – Măsuțe din lemn pentru grădină . Sunt amplasate în spațiile lor private unde se detașează de toată lumea și se bucură de liniștea interioară și munca cu plante.

lemn pentru gradina

Masa pentru grădină

Am lăudat lemnul atâta dar dacă e de ales, chiar dacă costă 2000 de lire setul de mai jos, complet metalic mi se pare a fi o alegere perfectă. Poate vi se pare mult, însă trebuie să considerați că 10 scaune depășesc cu mult costul mesei. Deci un set de masă pentru grădină plus 10 scaune e decent la valoarea asta, chiar dacă n-au pic de lemn.

Ca alternativă, mai demult am scris despre masa pentru grădină cu blat din beton sau bucătării, nu mai țin minte, caut link-ul – ca idee constructivă interesantă – Blaturi din beton pentru mese si mobilier de bucatarie – apoi am fost mirat să primesc cereri clare să livrez astfel de produse.

Nu producem, mi se par produse artizanale, poate un meșter local, dulgher cu veleități de constructor ar fi capabil să o realizeze dar nu văd cum s-ar putea oferi așa ceva cu livrare, la distanță. Nu la noi, nu e nimeni dispus să achite costuri mari de transport.


Condițiile generale de climă par să se ducă spre cald, azi, când afară ninge după ce zile întregi au fost peste 20 de grade, iar mobilierul de outdoor va deveni o gamă tot mai cerută, aici incluzând și o masa pentru grădină. E nevoie de mai mult, de o gamă completă, scaune, mic mobilier, așa cum sunt cele două dulapuri livrate la Singureni.

dulăpior de terasă

Cine știe încotro ne dezvoltăm, nu exclud nimic.

Free chairs and table on patio
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.