Simplitatea structurii pentru o masa fixa echipată cu picior metalic stă în evitarea unei construcții metalice complicate. Anterior, stilul baroc, unde metalul forjat sau turnat avea înflorituri de stil foarte frumoase și apreciate, implica o prelucrare a metalului net superioară celei aplicate lemnului. La blaturile acelea se folosea furnir, iar ebeniștii acelor perioade erau menuisieri care cu unelte manuale realizau opere de artă în timp îndelungat pentru clasa nobiliară.

cere pret mobila mobel amadeus

Parcurgerea perioadei marcate de Revoluția Industrială a lăsat urme și fascinează acum, ca reculul unui curent de design prin adoptarea unor elemente de fier brut, natur, unde metalul este componenta cu iz industrial ce ponderează lemnul. Lemnul aduce căldură și familiaritate, pentru o masa fixa, insă metalul poate susține cu dimensiuni reduse greutatea unui lemn masiv. Ambele materiale aparțin de meserii distincte și alcătuirea unui ansamblu care să le înglobeze necesită corelare între meșterii fierari și tâmplari. Avem norocul de a dispune de altfel de scule pentru prelucrarea celor două materiale în aceste vremuri, astfel încât reușita se găsește într-un design inspirat.

masa fixa X-Ray

Masa X-Ray prezentata anterior în articolul – X – masa cu picior metalic și blat din stejar masiv – este o soluție fascinantă pentru simplificarea unei structuri de susținere a unui blat din lemn masiv. Pentru ca elementele metalice să facă parte din desig dar să nu se estompeze este nevoie de proporții estetice bine alese. Blaturile de cer de 240×100, 260×100, 280×100 sau 300×100 stau bine așezate pe piciorul în formă de X, cu secțiune dreptunghiulară a metalului. Plăcile de bază, cele care ancorează ansamblul la podea și conferă siguranță în utilizare, prin stabilitate sunt grele, fabricate din tablă plină de 1 cm grosime. Metalul este șlefuit și tratat pentru a evita ruginirea în cazul utilizării în spații interioare.

Tocmai faptul că metalul este brut se asortează perfect cu varianta de blat din lemn de cer, care prin definiție este un lemn sălbatic, cu fibra contorsionată și cu coloratură diferită, pe suprafața fiecărei scânduri. Interiorul bușteanului nu arată ce se găsește înăuntru, însă fiecare scândură de cer este diferită și unică. Alăturarea elementelor de lemn de cer la construcția unui blat pentru masa fixa nu poate fi prevăzută în privința aspectului ce va rezulta.

Modificarea plăcii de bază pentru ca structura metalică să corespundă unor blaturi mai mici pe gama de 180 până la 220 cm, tot cu lățimea de 100 cm a dus la o formă derivată din modelul de bază. Poate că e nevoie de o redesenare, incercăm să dimensionăm placa pentru ca prinderea să fie tot centrală ca la piciorul metalic mare, dar în acest moment se produc serii de masa Short X-Ray în următorul model constructiv, apreciate la export.

cere pret mobila mobel amadeus

Cu drag, de lucruri frumoase, fabricate în România.