Lemn de foc – sfaturi și indicații (neprețioase)

lemne de foc

Mă bucură să văd că un articol scris demult despre lemnul de foc  –Incalzirea locuintei | Puterea Calorica a Lemnului– este apreciat și citit în continuare, chiar comentat și corectat de către cei mai avizați. Lemnul de foc este poate unul dintre cele mai interesante subiecte din prisma utilității. Dacă pentru unii oameni simbolizează sărăcia, iar încălzirea sau gătitul se fac în același fel rudimentar ca și acum un secol, pentru oamenii înstăriți care deja au beneficiat de încălzirea centralizată, apoi au avansat la centrala personală pe gaz, ocazia construcției unei case aduce această îndeletnicire primară iar în atenție. Șemineul este simbolul unei bunăstări relative, iar bucuria de a privi un foc de lemne doar pentru încântarea sufletului are origini care țin de vremuri foarte vechi.

Citește și – Protecția lemnului la foc și/sau la căldură

Am primit de la un cititor următoarea întrebare și am decis că e mai bine să răspund într-un articol decât doar pe email:

Am o rugaminte referitor la o dilema pe care o am, de cand am ales sa incalzesc casa cu lemne, mai exact cu un semineu. E vorba de marimea lemnelor care se pun in semineu… Sa fie marime medie (crapate) sau bustean cat mai mare (ma refer la a intretine focul dupa ce el a fost aprins)…

lemn de foc
Șemineu cu jar și flăcări

Părerea mea este că sparte, nu bușteni, uitați de ce …

Eficiența arderii materiei lemnoase nu ține, după știința mea, de dimensiunea lemnului pe care îl punem pe vatră ci de calitatea și puterea calorică a lemnului de foc. Evident că nu discutăm despre exagerări și nu e de dorit ca cineva să înfunde șemineul cu un buștean care să ocupe aproape tot volumul de spațiu disponibil în camera de ardere. După ce m-am documentat și am citit și eu la rândul meu, am aflat că lemnul de foc e preferabil de a fi cu o vârstă cuprinsă între 2-4 ani, de la momentul recoltării din pădure. Păstrarea lor ca bușteni nu este indicată și e mai bine să fie lemne sparte, stivuite pentru uscare naturală.

stiati ca?

Esența lemnoasă este preferabil să fie dintre cele tari, cum ar fi stejarul, carpenul și fagul. Sunt esențe lemnoase tari care au un randament caloric scăzut și care nu ard foarte bine, castanul ar fi unul dintre cele despre știu acest amănunt. Gorunul sau cerul sunt variante de lemn de esență tare care au renume pentru eficiență, iar până de curând cerul era folosit doar pentru foc, din cauza fibrei foarte neuniforme și a coloritului.

Recent, după selecții dificile s-au realizat piese de mobilier și din acest lemn ales în principal de cei care preferă aspectul rustic.

Revenind la lemnul de foc, eficiența arderii este foarte bună în cazul în care s-au folosit lemne sparte, uscate foarte bine, fie natural, fie în uscătoare industriale, iar indicatorul de ardere bună este jarul rezultat și timpul de menținere a acestui jar. Dacă după arderea completă cenușa rezultată este în cantitate foarte mică, atunci obținem o ardere completă, iar jarul unui foc pe lemne de bună calitate poate și trebuie să țină și 24 de ore. Am văzut că mai nou, în locul mașinilor de lemne cu care oamenii erau obișnuiți să se aprovizioneze mai demult sunt tot mai multe oferte de lemne de foc paletizate, uscate în uscătoare industriale, sub forme relativ regulate și care nu mai necesită acea muncă grea de debitare și aranjare în stive. Vine mașina cu paleții de lemne de foc, are braț-macara, ți le dă jos direct în curte și cu o transpaletă le duci direct la locul de depozitare peste iarnă.

lemn de foc
Lemn de foc spart și paletizat

Evident, că tirajul de aer este foarte important și trebuie să deprindem particularitățile căminului de ardere pe care-l deține fiecare pentru a evita ca majoritatea căldurii rezultate să se piardă pe coșul de fum sau timpul de consumare a puterii calorice să fie prea scurt, datorită tirajului forțat. Pentru aspect, pentru că șemineele nu sunt centrale pe lemne se poate așeza pe foc o buturugă cu noduri care să arate cât mai rustic și care să se consume treptat, foarte încet. Cred că un

Recent, după ce m-am ales cu o mașină de lemne de foc din prunii tăiați din livada mea, am aflat de la bătrânii vecini că lemnul de prun este minunat ca ardere și că pe vremuri se făceau cărbuni – mangal de bocșă – din lemnul de prun cu o calitate deosebită.

lemn de foc - carbune
carbune DIY

Și voi puteți să faceti cărbuni în regie proprie, dacă folosiți lemn de calitate, după următoarea metodă:

 1. pregătiți un butoi de tablă în care să ardeți lemnele, prevăzut cu un capac și poziționat pe ceva mai înalt, unde să permită aerului să fie tras prin găurile practicate în fundul butoiului.
 2. Așezați lemne ușor inflamabile, de brad, sau de fag, uscate, la bază.
 3. Aprindeți aceste lemne și apoi începeți să stivuiți în straturi, lemnul spart de fag din care doriți să faceți cărbuni.
 4. Așezați fiecare strat unul peste celălalt, doar după ce stratul anterior a luat foc în toatlitate.
 5. continuați să umpleți butoiul cu straturi succesive, respectând cerința de dinainte
 6. când ați ajuns la partea superioară și după ce ați constatat că lemnele ard uniform, acoperiți butoiul cu capac și lăsați-l să ardă mocnit până la stingerea flăcarilor.
 7. e recomandabil să faceți asta într-o seară, iar până dimineață să fii sigur că lemnul a ars la suprafață într-un strat superficial uniform.
 8. foarte important este ca focul să se stingă complet, singur, prin închiderea orificiilor de tragere pentru aer.
 9. verificați a doua zi că lemnele sunt arse uniform la suprafață, dar stinse complet.
 10. această metodă asigură lemnului arderea gazului de lemn, dar păstrează suficient de mult lemn nears și uscat pentru ca mai târziu să aibă o combustie bună.

Metoda este supusă unor reglari și aprecieri care țin de priceperea și aplecarea fiecăruia spre astfel de îndeletniciri, însă rezultatul final ar trebui să fie perfect pentru un grătar minunat sau un foc mocnit, de durată.

Trai bun s-aveți și timp să vă bucurați de foc.

În 2022 am adăugat un articol – Biomasa – este lemnul sursă regenerabilă?

lemn de foc - carbune
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

 1. Informativ. Multumim.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.