De-a lungul vremii, conceptul de restaurare a fost puternic influentat de conceptia estetica si tehnica a fiecarei epoci, restaurarea arhitecturala fiind transformata continuu, sub impactul modei, al evenimentelor politice si al evolutiei artei.

Oare exista in prezent o constiinta a restaurarii? Fara indoiala zic, ca da. Ea este consecinta unor indelungate batalii, purtate atat in plan estetic, cat si istoric de catre critici si istorici de arta, restauratori, colectionari si asociatii culturale. Restaurarea trebuie sa fie in egala masura actiune tehnologica, stiintifica si critica, iar la baza conceptelor moderne de conservare si restaurare stau principii clare si solide.

Ma miram mai zilele trecute despre tot acest proces de restaurare, si cat de tare s-a dezvoltat in ultimii ani. Am pentru voi astazi un exemplu/model  de restaurare,cu o reteta de urmat nu atat de complicata pe cat ne-am asteptat, probabil, sa fie sa fie.

Se ia o casa situata in Asturias, Spania, veche de 150 de ani cu o arhitectura uimitoare si cu o priveliste imbietoare, si se da pe mana unui proprietar indragostit de arhitectura si stilul atemporal. Acesta cu ajutorul designerului de interior Isabel Lopez si arhitectului Marin Marta, a restaurat complet casa. Interiorul este practic complet modificat, insa pastreaza pe alocuri detalii vintage, iar exteriorul este renovat, dar a pastrat aspectul original.
Această casa este un vis devenit realitate pentru proprietar, iar pentru noi o lectie veritabila de restaurare.

casa restaurata

terasa

hol cu semineu

bucatarie cu accente vintage

bucatarie

living room in culori neutre

living room neutru

idei de design interior

fotoliu cu fier forjat

detaliu din lemn masiv

before

after