Hunt table – un design si o utilitate aproape pierdute

model britanic Hunt Table

Hunt table s-ar traduce ca masă de vânătoare, însă utilitatea ei nu are legătură cu procesul care presupune arma și vânatul ci cu îmbărbătarea sau destinderea vânătorilor înainte și după escapada propriu-zisă.

Cum vânătoarea este o ocupație modernă care nu mai implică prea mult ștaif, decât pentru Țiriac sau Năstase poate, sau a apărut ca subiect dezbătut cu ocazia protestului oierilor cauzat de Legea care le interzice să mai dețină câini, mă aștept ca subiectul rafinament pentru această îndeletnicire să pară desuet. Scriu despre toate tipurile de mese pe care le descopăr citind literatură de specialitate cu speranța că nu se vor pierde, măcar din memoria colectivă demersuri și utilități care acum 50-70 de ani erau foarte apreciate.

După ce am scris despre masa cu sertare am avut surprinderea de a primi cereri mai multe pentru modelul de masă Porto, singurul care mai este echipat cu 2 sertare pe capetele înguste și care se află încă în producția de serie. Masa de tip HUNT TABLE este un obiect găsit azi ori la antichități și este cumpărată pentru valoarea unui obiect cu vârsă apreciabilă, fie în moștenirea nobilimii ce are masa rămasă în proprietate de acum câteva zeci sau sută de ani. Nu producem nimic comparabil cu această piesă de mobilier, pentru că cererea nu există.

Din Dictionary.com găsim două înțelesuri, pentru acest model, provenind din zona englezească – masă semi-circulară de perete, cu degajare semicirculară interioară menită a servi la suporturile pentru pahare sau băuturi, sau cel provenit din zona americană – masă înaltă, cu blat segmentat, echipată de regulă cu sertare pentru tacâmuri, folosită pentru servit aperitive și băuturi la vânători.

model britanic Hunt Table

Poate este degeaba prezentarea ei, nu mai găsim nobilime, epatare de galanterii și suite de protocoale cu iz de tabiet proprii caselor cu nume și titlu, însă prețurile ce se vehiculează pentru astfel de piese de mobilă, mai ales pe 1stdibs.com m-au făcut să cred că valoarea este încă apreciată, altfel nu s-ar justifica prețul. O masă din categoria Hunt Table, din perioada Irlandeza a lui George IV are pretul de peste 15.000 de EUR. Faptul că provine din începutul secolului 19, că este fabricată din mahon, nu justifică pentru dimensiunile de 72 cmHx148 cmWx79 cmD, decât prin vechime și autenticitate. Cred că ar fi și păcat de așezat pe o asemenea piesă de mobilier o tabletă sau un smartphone. S-ar întina cele două secole de existență. În opinia mea acest tip de mobilier presupune imperativ o afinitate hrănită constant și pentru a cărei prezentare s-a investit într-un spațiu anume, complet mobilat pentru a găzdui cu cinste opere de artă antice. Lipsa cunoștințelor aprofundate despre istoricul fiecărui obiect colecționat ar fi o blasfemie și poate doar un ologarh rus ar putea fi scuzat pentru necunoaștere, justificată de epatarea caracteristică a unor averi fabuloase.

Model englezesc de Hunt Table

model britanic Hunt Table model britanic Hunt Table model britanic Hunt Table model britanic Hunt Table model britanic Hunt Table

Model american de Hunt Table

hunt table 1stdibs hunt table 1stdibs

hunt table 1stdibs

hunt table 1stdibs hunt table 1stdibs

Cu drag, de obieciuri pierdute.

14 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.