Highboy este termenul in limba engleza pentru scrin

scrin Highboy Borge Mogensen for Soborg Mobler Denmark 1960’s

Poate că dacă ați fost un împătimit al cititului veți recunoaște termenul scrin – Highboy în engleza din romane scrise in jurul începutului de secol XX. Nu cred că scriitorii români au folosit termenul, pentru că nici Rebreanu nici Ion Preda nu au abordat domeniul societății de clasă unde se utilizau astfel de piese de mobilier.

scrin Highboy
Borge Mogensen for Soborg Mobler Denmark 1960’s

Wikipedia definește un scrin ca fiind o piesă de mobilier cu utilitate practică foarte clară. Engleza are mai mulți termeni după dimensiunea specifică. Un tallboy este o piesă de mobilier de perete care încorporează neapărat două sertare și un set de uși de sifonier, mai mici ca dimensiune, folosite pentru haine sau lenjerie de dimensiuni mici. Până la utilizarea umerașelor garderoba unei familii mai are nevoie neapărat de rafturi, ce pot fi mobile, adică sertare sau fixe, adică polițe într-un dulap cu uși. Un highboy are aceeași utilitate însă beneficiază de compartimentări mai multe, iar un lowboy este varianta scundă, ce nu depășește înălțimea unei mese.

scrin Highboy
HighBoy – varianta clasica- traditionala

Noptierele, așa cum le știm astăzi sunt derivate din aceste piese de mobilier, care anterior aveau mai multe poziționări într-o cameră. Când s-a utilizat un lowboy nedecorat în partea de sus, poziționat lângă pat, tăblia de sus a ajuns foarte apreciată ca spațiu de depozitare temporară și a mai pierdut din usi sau sertare, transformându-se în noptiera.

scrin Highboy
HighBoy – varianta moderna

La fel ca și mesele cu sertar sau consolele de perete, ori masuțele de telefon, toate aceste piese se găsesc tot mai rar în casele moderne, însă sunt foarte apreciate de cei care re-învață să le folosească.

Așa cum o fac eu … am acasă, o piesă de mobilier pe care cu greu am putut să o cataloghez până acum și cred că poate fi încadrată în aceasta categorie, reprezentată de scrin. O am amplasată pe hol, și cele 4 sertărașe plus dulăpiorul sunt pline ochi cu nimicuri care altfel nu ar avea nici un loc altundeva. Sertarul cel mare de jos este și el gazda tuturor căciulilor, fularelor, mănușilor și a unor scule bine dosite de băiețelul meu cel mic.

Mai am în depozit o singură piesă de acest gen, gata finisată în culoarea French Antik, adică un maro închis cu tentă roșcată-ruginie.

scrin Highboy
set de Highboy, lowboy si noptiera

Face parte din categoria pieselor de mobila orfane, a căror producție a încetat acum mai bine de 10 ani și care nu se mai fabrică … încă … până când moda modelelor vechi nu va reveni. Aștept acel moment cu siguranță va irma și ”miros” că nu peste prea mult tim. Prognozez că sub 10 ani va dura până vom regăsi farmecul mobilierului clasic și atunci generația care azi este în jur de 40 de ani va căuta repere în trecut pentru autentificarea gusturilor. Asocierea cu modele tradiționale este o declarație pe care o facem inevitabil, după ce tumultul anilor de mijloc trece și ne așezăm ca preferințe și afinități după tipare tradiționaliste.

scrin Highboy
scrin din stejar masiv cu 5 sertare si un dulap
scrin Highboy
scrin din stejar masiv

Cu drag, de modă veche.

scrin Highboy
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.