Grădini urbane pentru gulere albastre – 2 locații daneze

grădini urbane la Naerum

Muncitorilor urbani, relocați din zone rurale, în Danemarca, li s-au oferit bucăți de teren pentru a continua să-și producă legume în regie proprie și a apărut astfel fenomenul de grădini urbane.

Mai întâi să definim termenul de gulere albastre, care definește muncitorii, oamenii ce prestează fizic o muncă , fie ea specializată sau necalificată. Gulere albe sunt cei din birouri, clasa cea mai răspândită în România, cu reprezentanți excedentar de mulți în administrația publică. Mai sunt gulerele roz, reprezentând oamenii care lucrează în servicii, dar această clasificare nu este prea cunoscută.

Țara asta duce lipsă de gulere albastre, mare lipsă. Danezii nu, iar drept dovadă, există o preocupare constantă pentru munca fizică individuale, dar în condiții de frumos, adică este implicat puțin design, activități fizice, grădini urbane, biciclism, forme cu sens, eficiență.

grădini urbane la Naerum 

Søren Carl Theodor Marius Sørensen este protagonistul pentru existența la Naerum , un district din nordul Orașului Copenhaga a unui set de grădini ovale foarte cunoscut. Cu dimensiunea de aproximativ 25×15 m, și forma unui oval nu foarte regulat, aceste grădini urbane există din 1948, adică puțin după al doilea război mondial. Începând cu primul război, din aceste grădini s-a supraviețuit pe baza legumelor cultivate în vremurile grele, de aceea danezii au adânc înfipte în conștiința colectivă o apreciere puternică pentru ideea de a păstra acest obicei.

Grădini urbane – Naerum 

Fiecare oval este închiriat și există o asociație care gestionează chiriile. Sumele sunt modice, iar listele de așteptare pentru a prelua în administrare un lot au ajuns in decembrie 2022 la 28 de persoane.

Intenționat, cu proveniență de la designerul peisagist Carl Theodor Sørensen, nu există căi de acces totale, amenajate, către aceste ovaluri, pentru a obliga proprietarii să interacționeze, când se deplasează. Există și o cutumă, gardurile se tund joase, tocmai pentru a facilita conversațiile între vecini.

Casuțele construite în aceste loturi de grădini urbane sunt pe de altă parte mai mult decât magazii. Danezii nu pot face ceva fără să adauge puțin bun gust, puțin frumos, savoire-faire. Dacă pentru ei asta înseamnă Hut ( in traducere colibă) atunci noi suntem pe nicăieri. Sursa imaginilor.

Alotments e denumirea generală pentru grădini urbane. În Danemarca există din 1800 încoace. Sunt și în Anglia, unde grădinăritul este un sport la fel de apreciat ca tenisul și cricketul. Ideea de grădini urbane până la urmă ne scoate din casă, ne arată că munca dă rezultate, ne menține sănătoși.

Dacă nu v-am convins, vă mai ofer câteva imagini:

Grădini urbane Brøndby Haveby

Brøndby Haveby

Brøndby Haveby a fost construit în 1964 folosind planurile arhitectului peisagist Erik Mygind.

Mai multe informații puteți citi în paginile BrightVibes. Aici avem și grădini urbane dar și case rezidențiale.

Nu e mult timp de când am scris despre Habitat grupat sau traiul în comunitate – un concept prea avansat. Va fi nevoie să creăm voit condiții în care oamenii să interacționeze, să evite socializarea la distanță, din cauza tehnologiei. Dacă mai avem și preocupare pentru hrană, atunci din capul locului ideile de mai sus fac sens și îndeamnă la acțiune.

Timpul va segmenta societatea în gulere albastre și albe tot mai mult. Dacă ai urmat o formă de învățământ superioară nu trebuie neapărat să lucrezi din spatele unui birou, deși asta cred majoritatea părinților acestor absolvenți. Toți recomandă să le fie ușor odraslelor și-și folosesc toate pârghiile pentru a-i scauno-purta în poziții de ”domni”.

Noul 5***** înseamnă vacanțe rurale și drumeția pe poteci din păduri virgine echivalează cu un bilet la bordul lui Hindenburg. Astăzi huzurul nu mai înseamnă bunăstare ci letargie, boală, decadență.

Prevăd că ne vom îndrepta spre pământ mai mult, vom acorda atenție mișcării și cum poți face efort fizic și să mănânci sănătos, dacă nu cultivând straturile înălțate din propriile grădini urbane.

Face sens pentru cineva ideea asta?

13 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Da, are sens, tot sensul din lume. Eu asa vad viitorul, cei care aleg sa traiasca simplu, natural, lucrand pamantul si in comunitati care impartasesc “ simple life” or “ off-grit”. Ceilalti prinsi intr-o lume virtuala, artificiala si nesanatoasa dupa mine.

    • Cred ca nu vom avea viață lungă daca nu intram in Matrix, insa va fi liberă. Si vom fi putini.
      Deja in vestul Europei exista in practica zone de ”Habitat Groupe”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.