Secțiunea Secretele tâmplăriei este adresată amatorilor care pot astfel să rezolve probleme mari cu soluții simple.

Dacă inventatorul roții pătrate nu a avut succes și a trebuit să mai lucreze puțin până să funcționeze, pentru găurire este nevoie de o repoziționare a conceptului pentru că involuntar găurirea este percepută ca având caracteristici rotunde. Orice om care ar mima găurire ar învârti ceva. Chiar dacă învârți un pătrat sau orice formă cu colțuri, rezultatul este tot rotund. Uite că se poate găuri pătrat, folosind un mic artificiu de unealtă, prin combinarea unei dălți pătrate cu gol interior și a unui burghiu de lemn. Dalta rămâne fixă, iar burghiul degajează pe interior lemnul. Datorită vibrațiilor generate de mișcarea burghiului și a formei speciale a dălții, gaura va avea secțiunea pătrată.

gaura patrata in lemn - secretele tamplariei
burghiu cu dalta pentru gauri patrate

Nu este nici o minune, aceste scule se folosesc de ceva vreme, se găsesc de cumpărat peste tot, de la Amazon, până la plaiuri mioritice, însă ei, americanii, pe care recent i-am găsit online organizați bine, în tot felul de grupuri, dintre care unul sub denumire de Breasla Tâmplarilor Americani, popularizează astfel de soluții și au un suport fantastic de susținere și informare pentru tâmplarii amatori. Am pomenit Amazon pentru că ieri seară s-a întâmplat să pierd vremea vreun ceas schimbând termenii englezești de căutare. Când e vorba de secretele tâmplăriei, forumurile de peste ocean sunt pline de informatii si imagini.

gaura patrata in lemn - secretele tamplariei
set premium de dalti pentru gauri patrate

Pentru acest burghiu, încercați să căutați termenii mortise chisel și veți găsi dălți pentru lemn și burghie cu daltă pătrată de cele mai multe feluri. Dacă vă uitați atenți la dimensiunile disponibile veți vedea că sunt pe sisteme de măsurători americane, în inchi, nu mm noștri, europeni.

Aceste dimensiuni le-am găsit disponibile pe un site din România:

1/4″ = 6,35 mm
3/8″ = 9,5 mm
1/2″ = 12,7mm
5/8″ = 15,85mm
sunt echivalențele dintre cele două măsuri. Cred că un instalator este mai familiarizat cu echivalarea.
gaura patrata in lemn - secretele tamplariei
set de gaurire patrata

Acest articol nu se adresează segmentului profesionist al tâmplarilor români ci este încă o idee utilă celor care ar dori să bricoleze. Cu astfel de scule puteți realiza cepuiri fără să trebuiască sa achiziționați scule industriale. Oricum, aplicațiile casnice, mici, de hobby, au nevoie și de soluții pentru buget restrâns și de compensare în ceea ce privește îndemânarea meșterului de ocazie. Încercăm să scriem în sectiunea cu secretele tamplariei idei care să ajute la operațiuni simple.

gaura patrata in lemn - secretele tamplariei
set de dalti pentru gauri patrate
gaura patrata in lemn
masina cu gaurire verticala pentru cepuire

Cel mai bun exemplu de unde ar putea fi folosit cu succes este realizarea unui scaun din brad pentru copii, pe care-l puteți asambla prin cepuire. Lemn se găsește de cumpărat pe la magazinele de bricolaj, gata format în elemente cu fețe paralele și șlefuite. Un mic banc de lucru în garaj sau pe balcon, o mașină de înfiletat și un fierăstrău de mână, coadă de vulpe … nu multe, îmi vine să zic că minimul de scule pe care orice purtător de pantaloni ar trebui să le aibă pe lângă casă. Cu doar atâtea, deja poți încerca să devii un tâmplar de ocazie, lemnul e bun, te iartă, poți greși și poți reface. Nu e scump, dacă strici, faci altul, până îți iese.

De mare ajutor ar fi să ai un suport vertical pentru mașina de găurit, deja te poți întinde la finețuri, adaugi precizie și pare totul mai ușor. Scula te face meșter !

Secretele tamplariei – gaura pătrată

gaura patrata in lemn - secretele tamplariei
montajul daltii de mortezat

Din articolele anterioare cu secretele tâmplăriei :

Din secretele tâmplăriei 3 | Rașcheta manuală

Din secretele tâmplăriei Nr. 2 | Lustruire organică pentru lemn

Din secretele tâmplăriei Nr. 1 – Finisaj pentru antichizarea stejarului

Spor la treaba !