Erata : Prima varianta de titlu era despre un cititor, de aceea apare dezacordul ”al” în loc de ”ai”. Dacă corectez acum se inactiveaza toate linkurile promovate azi. Iertare … se mai întamplă …

Se pare că reușim să inspirăm tot mai mulți români să prelucreze lemnul, la nivel personal, de bricolaj. Este unul din dezideratele pe care ne dorim să le obținem prin publicarea materialelor din secțiunea Practic, acolo unde articolele au un conținut mai pragmatic.

În ultima săptămână am primit cele mai multe apeluri și emailuri privitor la înființarea unor ateliere mici de către oameni pasionați de prelucrarea lemnului. Cererile privitoare la sugestiile asupra utilajelor de care ar avea nevoie la început un viitor tâmplar sunt cumva greu de încadrat într-un răspuns concis. Nu știu ce vrea fiecare să facă, de la ce nivel al tâmplăriei poate să înceapă. Dacă doriți să cumpărați semi-fabricate lemnoase, așa cum sunt disponibile în magazinele de bricolaj, atunci dorarea atelierului poate fi făcută cu scule de mână plus cele pentru finisaj. Dacă intenționați să achiziționați cherestea care trebuie prelucrată pentru a obține semi-fabricatele de care vorbeam, atunci e nevoie de o dotare mai amplă, cu circular, abrict (care are și grosime) și eventual freză de banc. Pentru brad ai nevoie de o putere a sculelor, pentru stejar deja e cazul să vă gândiți la 380 V și scule cu putere mărită.

Aș evita să recomand vreo marcă de scule, dar îmi doresc în acest sens să dezvoltăm un parteneriat cu reprezentanța unei mărci cunoscute de scule pentru tâmplărie, cu care să mergem mai departe pe termen lung. Eu văd asta cu parteneriatul mai mult decât reclamă pe site. În acest moment nu sunt reclame altele decât cele care țin de entitățile blogului, dar atunci când vor fi vreau să fie relevante pentru cititori, adică să promoveze firme care au legatură cu conținutul acestui site.

Unul dintre cele mai recente emailuri a venit însoțit de imagini și am să reproduc mai jos textul trimis de Florin Pană, căruia eu îi mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Astfel de intervenții ne motivează și ne determină să continuăm să promovăm lemnul și valoarea adusă prin prelucrare lemnului pe toate paginile blogului dedicate lemnului.

Buna ziua!

Doresc sa va multumesc pentru munca depusa la site. 
De cand l-am descoperit am inceput sa imi pun si eu ideile in practica, sa imi dezvolt abilitatea de a lucra cu lemnul si am realizat diverse obiecte necesare prin casa. 
Voi mi-ati dat increderea de a crea, de a pune pasiune in ceea ce facsi astfel au iesit din maine mele cele atasate . 
Astept comentariile dumneavostra pentru a ma ajuta sa ma perfectionez.
Va multumesc anticipat!

O zi minunata

Florin V. P.

Imaginile de mai jos sunt ale obiectelor produse de Florin P.
bricolaj
Obiecte din lemn fabricate de Florin P.
bricolaj
Obiecte din lemn fabricate de Florin P.
bricolaj
Obiecte din lemn fabricate de Florin P.
bricolaj
Obiecte din lemn fabricate de Florin P.
bricolaj
Obiecte din lemn fabricate de Florin P.

Pe de altă parte, am primit și email-uri care m-au pus pe gânduri. Oamenii au nevoie de un hobby care să le pună mușchii și îndemânarea la lucru, să transpire și să se bucure după un efort de rezultatul muncii depuse. Gândul mi-a fugit instantaneu la Fight Club și la explicația care determină oamenii să caute un loc de descătușare fizică. Dar conținutul mailului pe care îl reproduc mai jos a fost pentru mine un mesaj cu totul aparte, pe care regret că nu am avut cum să îl transform într-un demers finalizat. Majoritatea românilor cred că suntem din București, se presupune asta fără tăgadă, mai ales dacă nu se citește secțiunea ”Despre Noi”. Nu avem cum să primim ucenici din București, la Baia Mare, iar nivelul lucrului din fabrică este atât de alert încât e greu de stat cu ochii după ucenici. Ideea unui atelier de genul celor culinare însă, sunt convins că ar avea succes.

Buna ziua,

Imi doresc un hobby. Lucrul cu lemnul pare destul de interesant si m-a pasionat cand eram copil. Sunt curios daca ati fi dispusi sa aveti un ucenic pe langa. Nu ma intereseaza diplome sau alte chestii o fac pentru mine. In cele din urma as fi dispus sa si platesc pentru asta o suma decenta.

O saptamana frumoasa,
Cristi.
Un alt email, mai vechi, tot cu imagini a produselor fabricate de cititorul blogului nostru, m-a impresionat foarte mult.
Numele meu este D. Mihai si vreau sa va felicit pentru articolele pe care le postati pe blog. Sunt foarte interesante si multe chiar folositoare. Eu am 21 de ani si sunt student la Facultatea de Constructii din Constanta , si in loc sa invat la un examen pentru maine am preferat sa citesc blogul dumneavoasta ,  mi se pare mult mai frumos sa citesc despre lemn decat despre BAP (beton armat si precomprimat ) .
           Am urmarit si catalogul de la fabrica la care lucrati si cred ca ca faceti acolo e arta . Eu in timpul liber lucrez la un mic atelier si visul meu ar fi sa pot sa imi deschid si eu unul . M-am gandit sa va scriu si sa intreb daca aveti posibilitatea sa ma primiti si pe mine in vizita la fabrica la dumneavosta sa pot sa vad si eu ce inseamna mai mult decat un abrict, circular si o freza .  As fi forte incantat sa vin intr-o mini vancata de 2 zile sa pot sa pana la Baia Mare . Am inteles ca zona este superba . 
    Sper ca nu v-am deranjat . Multumesc mult si asta dori un raspuns la intrebarea mea , indiferent daca este pozitiv sau negativ ! 
V-am atasat cateva lucruri care din niste idei am reusit sa fac mai mult decat ,, o bucata de lemn ” .
Aici sunt imaginile cu ceea ce a meșterit Mihai.
bricolaj
Obiecte din lemn fabricate de Mihai D
bricolaj
Obiecte din lemn fabricate de Mihai D
bricolaj
Obiecte din lemn fabricate de Mihai D
bricolaj
Obiecte din lemn fabricate de Mihai D
bricolaj
Obiecte din lemn fabricate de Mihai D
Atunci când oamenii lucrează ceva cu drag, pentru că n-aș crede că tâmplăria poate fi o corvoadă, rezultatele muncii lor sunt întotdeauna încărcate cu trăiri. Ceea ce este foarte frumos, vorba lui Nichita Stănescu. Încerc să încurajez cât pot de mult dezvoltarea acestei îndeletniciri, nu aș numi-o hobby pentru că e ceva mai complex, rebusul sau croșetatul pot să fie hobby.
Tuturor celor care ne scriu le voi răspunde fie că avem o soluție pentru solicitarea lor, fie că răspunsul este unul de redirecționare sau de refuz. Consider că efortul de a deschide o cale de comunicare trebuie să beneficieze de un răspuns.
Pentru dotarea unui atelier, subiectul cu care am inceput acest articol, aștept sugestii din partea tuturor care au traversat acest proces. Îi vom ajuta pe cei interesați să își formeze o imagine, bazată pe experientele celor care au încercat deja.
Cu drag, de oameni pricepuți și iremediabil îndrăgostiți de lemn.