Alegerea mobilei cred ca se bazeaza instinctiv pe simtul estetic, completat apoi de partea financiara. Ne place, aducem nevasta, sora, soacra sa isi dea cu parerea, ascultam ce zice vanzatoarea cand ne mangaie orgoliul spunand ” Dom’le, altfel te vede lumea. Dai un ban da’ stii ca face „. In majoritatea cazurilor aprecierile estetice combinate cu financiare sunt suficiente pentru a lua o decizie.

Poate n-ar strica sa luam in calcul si aprecierile practice si calitative ale obiectului. Cum incape pe usa cand intru in scara blocului? Se potriveste cu restul aranjamentului din casa? Pastreaza aceeasi linie estetica? E fabricat din materiale de calitate? Modul de fabricatie e suficient de solid si producatorul respecta minimul de cerinte pentru a asigura produsului o viata cit mai lunga?

Va ofer un mini-ghid de estimare a proprietatilor calitative prin care sa va evaluati viitoarea achizitie :

Placaj Multistratificat
Placaj Multistratificat

 

Materialul

Bun : lemn masiv, post-forming sau placaj multistratificat (minim 5 straturi)

Slab  :  placaj subtire, PAL, carton presat, PFL ori  suprafete moi, crapaturi si zgarieturi, noduri

Imbinare in coada de randunica
Imbinare in coada de randunica

Imbinari

Bune : nut si feeder, coada de randunica, ingropate si cep, colturi intarite, dibluri si holtzsuruburi

Rele : capse, cuie, lipituri cu clei la vedere

Detaliu pentru sertar

 

Sertare

Bun : cu sprijin pe culisare laterala, cu separatoare intre sertare, feronerie metalica, protectie la culisari pe extremitati

Rau : alunecare lemn pe lemn neceruit

arcuri largite
arcuri largite
arc bun
arc bun

 

 

 

 

 

 

 

 

In general urmariti ca piesele de mobilier sa aibe linii si colturi drepte, fara denivelari evidente ale lemnului, nivelul raportat cu podeaua sa fie cit mai jos si paralel, evitati mecanismele cu arcuri la care spirele sunt departate, alegeti tapiterii din materiale ferme, uniform umplute, cu dublura de protectie intre materialul exterior si umplutura.

 

S-aveti noroc si nu va zgarciti la calitate.