Cum ar fi fost daca lemnul n-ar fi existat

lemnul Stalpi de telegraf

Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne inchipuim ca lemnul nu ar fi existat și dacă ceva l-ar fi putut înlocui.

Poate ca ar fi fost doar pietre, stanci, apa si praf, nisip si pamant. Poate plante, flori dar nu paduri, nu tufe, doar iarba. Cred ca ar fi trebuit sa-l inventam, altfel nu am fi avut case in care sa locuim, scaune si banci pe care sa ne asezam sau mese la care sa mancam. La acestea e usor sa ne imaginam ca nu le-am fi avut, sunt si azi prezente in viata noastra.

ceva din lemn
Bete de mancat chinezesti

Dar ia ganditi-va cum ar fi fost sa nu avem dopuri de pluta la sticlele de vin, tocuri de cauciuc la pantofi, stilouri pentru scris, arcuri, sulite pentru razboaie ( ne-am fi luptat aruncand cu pietre). Multi se gandesc ca lemnul e doar acel „ceva” din care sunt facute rafturile la un magazin sau „ceva” ce se arunca in foc ca sa arda. Poate am fi vazut flacari doar din pacura arsa sau din fulgere.  Si daca te gandesti ca pe acel ceva iti tai cepele, cu ceva te scobesti intre dinti si strange taranul in mana cand coseste, strange fanul, injuga vitele la car si infige in pamant sa faca capite de fan.

lemnul pentru foc
brichete foc
lemnul
Stalpi de telegraf

La oras pe acel „ceva” iti atarni hainele in dulapul facut tot din „ceva”, dupa ce ai impins „ceva” ca sa patrunzi in casa si ti-ai lasat pardesiul atarnat pe „ceva”. Sau mai departe, nu ar fi existat chitare, viorile, pianele sau naiul si muzica lor, batele de baseball sau oina, nici portile la fotbal sau stalpii de telegraf ce sustin firele ce-ti transporta semnalul digital de internet cu mesajele sau website-urile unde iti petreci timpul liber. Nu ar fi existat betele pentru mancat chinezesti, nici podurile, nici carbunele pe care s-a bazat revolutia industriala. Ca tot veni vorba de carbune, e ruda saraca a diamantului. Nu am fi avut patuturi pentru copii, nici sicrie pentru cei morti.  N-am fi avut hartie, nici pentru impachetat, nici pentru ziarele de citit cat stam la toaleta, nici pentru hartia igienica pe care o folositi dupa ce cititi ziarul. Nici viermi de matase pentru haine frumoase n-am fi avut fara dud.

ceva din lemn
donita cu lingura pentru sauna

Pe nedrept luam lemnul in considerare ca pe ceva ce ni se cuvine. Ar trebui sa-l pretuim, sa-l pastram si sa-l transmitem mai departe celor de dupa noi, fie verde fie uscat. Sa nu distrugem mai mult decat folosim si sa plantam atat cat putem nu ar fi prea greu, trebuie sa constientizam doar ca pierdem mai mult decat o scobitoare.

Sa va ganditi ca nu se compara nimic cu o padure fosnind, ca sunetul de lemn uscat trosnind sub pasii ce se astern pe o carare inundata de frunze ruginite, ca umbra unui pom pe vreme de arsita sau ploaie nu e nimic pe lume sa poti spune ca e la fel. Asta doar daca apuci sa stii cum e senzatia, nu sa ti-o povesteasca cineva.

dop de pluta

ceva din lemn
Lingura de lemn si furculita
replica Stradivarius
Vioara Stradivarius

patut de lemn

lemnul din padure si podul
pod din lemn
curte de han cu pridvor si scari de lemn
Hanul lui Manuc

Cu drag, de verde si natura.

lemnul
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    As dori sa stiu daca va mai ocupati cu amenajari de cascade…as vrea sa fac si eu una…