Conceptul de lemn masiv și finisajul suprafetei

lemn masiv cu fibra evidentiata de finisaj lemn vechi, recuperat

Pentru lemnul masiv, indiferent de natura fibrei de lemn cu care se lucrează, aspectul final face toți banii și nu poate fi neglijat ca detaliu în achiziția viitoare pe care poate vei dori să o faci. Anterior, în articolul cu măsuțele de cafea fabricate din lemn masiv de cer, mi-am exprimat regretul privitor la alegerea clientului în materie de finsaj. Lemnul de cer este o fibra predominant rustică cu neregularități evidente pe suprafață, cu noduri, crăpături și colorații cu nuanțe diferite pentru fibră. E așa de păcat că au ales o culoare mată, cu acoperire mare încât s-a estompat fibra lemnului în totalitate, dispărând sub un strat de culoare tot ce era natural.

Lemnul masiv, pentru că este masiv permite aplicarea unor proceduri de finisare a suprafeței care să scoată în evidență asperitatea naturală a lemnului prin periere. Culoare apalicată trebuie ( după părerea mea) să lasă vizibilă fibra lemnoasă și să nu umple de tot canelurile profilate prin periaj. Caracterul rustic al lemnului e frumos să fie vizibil, să nu se ascundă sub un strat de vopsea, pentru că dacă e așa, atunci nu merită investit banii într-o piesă de mobilier unde valoarea este sub perdea. Forma se poate obține la 30 % din valoarea lemnului masiv folosind MDF furniruit.

lemn masiv cu fibra evidentiata de finisaj
masa din stejar rustic – lemn recuperat

Am văzut la cineva ”sus-pus” – ”nu spui cine” o mobilă de sufragerie, pretențioasă, finisată cu ceva crem, mat, cu accente vintage pe la colțuri și cu forme ondulate, profilate. Vorbeam de mobila pentru terasă și foișor, care trebuie din stejar cu finisaj natur și imi precizează scurt că mobila aia, din casă, e din Italia … vezi Doamne, ca și cum dacă ar fi din Italia ar fi ceva neprețuit, unicat, cu proprietăți miraculoase. Eu, naiv … întreb ” e din … masiv?” … Omul se miră la mine, consternat … cum întreb așa ceva … ca și cum dacă e din Italia .. nici nu mai contează din ce e … și nici nu știe. Pun mâna pe dosul blatului … dau de MDF, îi spun și ridică din umeri, mergând mai departe … Cum adică din ce e și cum că e din MDF … E din Italia! (a costat o căruță de bani – zic eu, după reacție) așa că e bună bunucă, nu mai căutăm calul de dinți.

Stejarul se finisează și se arată, alegeți culori calde, de casă cu iz de ACASĂ, ori sobre, ca Antik Grey-ul, dar nu ascundeți lemnul. Fie că vreți finisaj luciu de apă ori rustic ca peretele șurii, stejarul trebuie să se vadă de sub vopsea, ca să fie clar că e masiv. Așa cred eu că e bine.

Mai jos aveți o suită de imagini care arată lemnul masiv folosit așa cum nu se poate folosi nici o placă de prefabricat de plăci aglomerate. Lemnul masiv îl poți șlefui neted ca să patineze musca, dar MDF-ul nu-l poți peria ca să îl faci rustic, pentru că pelicula de furnir de deasupra are doar 0,9 mm. Bagi  mașina de periat în el … dai de carton.

lemn masiv cu fibra evidentiata de finisaj
blat de stejar

O singură dată am dezamăgit un client, care a fost foarte nemulțumit de aspectul mesei comandate, pentru că nu am explicat clar că stejarul nostru e rustic, cu defecte și neregularități … normale. E vina mea, mai ales că n-am visat că negrul nu se pupă cu rusticul de nici o culoare. Am lipsit la expediere și n-am verificat rezultatul final decât după ce omul mi-a returnat masa. A fost pur și simplu nepotrivire de gusturi, dar dacă știam, sub negrul ăla puteam nivela suprafața să fie oglindă… dar n-am știut.

Nah … cine nu muncește, nu greșește ! Și cine nu greșește e promovat !

Lemn masiv – așa cum e natural să fie.

lemn masiv cu fibra evidentiata de finisaj
lemn vechi, recuperat
lemn masiv cu fibra evidentiata de finisaj
masa model clasic, stil Farmer
lemn masiv cu fibra evidentiata de finisaj
masa stil medievala
lemn masiv cu fibra evidentiata de finisaj
reconditionare blat din stejar
lemn masiv cu fibra evidentiata de finisaj
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.