Uneori pe nedrept, este lasat ultimul, cand de fapt ar trebui cel putin deodata cu masa sa fie ales si setul de scaune pentru dining. Sau chiar primele, urmand ca dupa ce alegem pe ce ne place sa sedem sa ne gandim si la masa de care ne frecam coatele. Din timpul petrecut la masa, un 100% covarsitor petrecut pe scaune, bate 20 % din timpul in care luam contact cu masa propriu-zisa. Oamenii educati papa elegant, cu furculita si cutit, ajungand sa atinga delicat antebratele de masa doar la sfarsit, cand stomacul plin si vinul dulce indeamna la taclale.

masa provence cu scaune tapitate piele ecologica
Masa provence cu scaune tapitate piele ecologica

Sa incercam sa facem un profil al ergonomiei scaunului de masa de sufragerie. Nu e fotoliu, sa stai cu picioarele intinse sau bagate sub tine, trebuie sa sustina coloana corect, sa permita „manevrele” din timpul mesei intr-o maniera comoda. Sa fie rezistent. Daca sa aibe sau nu sprijin pentru coate, ca un jilt de moda veche, e o intreaga filozofie, pentru ca scaunele cu suport pentru brate necesita spatiu mai mare in jurul mesei pentru a face asezarea pe scaun facila, fără contorsionari ciudate. Acolo unde spatiul nu permite, evitati acest model desi functionalitatea lui e de netăgăduit.

Din gama mobilierului din lemn masiv, cu scaune trainice, cu constructie rezistenta, eventual cu intarire H intre picioare sunt o alegere ce face cinste oricarei amenajari interioare, fie elegante fie rustice. Cand alegi ca lemnul sa fie cel mai evident atunci fa-o pana in capat, nu le combina cu sticla si tapiterie. Pentru sezut poti alege o pernuta detasabila daca confortul este necesar, sau chiar un sezut tapitat cu piele, ecologica, pentru o amenajare mai pretentioasa. Fara arcuri si derivatii spre canapele, masa de dining este destinata sa fie dedicata servirii mâncarii. Considerati utilitatea si ergonomia ca aspecte primordiale in asemenea alegeeri, spatiul si comoditatea sunt mult mai importante si lasati lemnului sa se ocupe de partea estetica. Vintage, rustic sau retro, modern in stil scandinav, oricum preferati pentru scaune, este bine.

scaun de lemn de stejar

scaun din lemn de stejar

scaun tapitat

dining rustic masa cu 6 scaun

dining stil rustic cu scaune din lemn masiv
dining stil rustic cu scaune din lemn masiv

masa mica de doua persoane

varianta cu suport pentru coate
scaune cu și fără brațe

jilt cu manere

set dining 8 persoane rustic
8 scaune și o masă de 190×80 cm ( Provence)

Set dining 8 persoane

Cu drag, pentru oameni cu scaun la cap.