Capra din lemn – între funcționalitate și design

Bob Vila - capra din lemn

Nu cred că se poate stabili momentul în istorie când capra din lemn a apărut ca structură funcțională, dar sunt sigur că momentul se pierde în negura timpului.

Meșterii, fie că au mânuit un baros rudimentar sau o sculă electrică au avut nevoie de sprijinirea pieselor de prelucrat la o înălțime confortabilă. Sunt printre cei mai înverșunați adepți ai muncii în condiții ergonomice, și consider că pregătirea spațiului de lucru și a ustensilelor face mai mult decât truda în sine de a făuri orice.

sawhorse - capra din lemn

Capra din lemn nu are dilema animalului care dă lapte, dar dacă ar putea raționa am convingerea că i-ar fi imposibil să înțeleagă de ce suratele ei au atâtea forme, culori și materiale diferite din care au fost confecționate de-a lungul timpului.

Eu cred că cel care are nevoie de o capră din lemn și-o face din primele materiale disponibile la îndemână. Din lemn, din metal, din placaj sau plastic, oricare este o alegere bună, atâta vreme cât ține greutatea pentru care e nevoie de ea. De fapt de ele, n-am prea văzut meșter cu o singură capra din lemn, minimul de utilitate pornește de la o pereche. Și uite așa, indiferent de soluțiile tehnice constructive, cu feronerie sau cu îmbinări de lemn, din plastic sau metal, fixe sau pliante, ajungem să imaginăm pentru acest produs utilități dintre cele mai rustice până la cele fistichii, elegante.

Feronerii pentru capra din lemn

Eu văd capra din lemn ca printre primele proiecte abordate de orice umbră de tâmplar, urmate de bancul de lucru pentru tâmplărie. Dulgheria se poate face doar cu capre, tâmplăria implică și o suprafață de lucru destinată asamblării. Pentru cei care nu țin neapărat să se laude cu tâmplăria, ci îi interesează utilitatea directă, rapid, pot cumpăra elemente industriale la care atașează simplu, bucăți de lemn ca picioare sau traverse. Soluțiile de mai sus sunt disponibile în spațiu online, căutând Sawhorse Brackets, în termeni românești, mai puțin.

Pentru că designul interior apelează la orice fel de inspirație pentru a surprinde, să nu vă mire când o capră este parte constitutivă a unei mese de machiaj sau a unei mese de living elegante.

Aplicații în mobilier

Bob Vila - capra din lemn

Nu avem în catalogul de mobilă Mobel Amadeus vreo piesă cu această tematică, însă pot afirma că imaginea preluată de la Potterybarn.com acum jumate de deceniu a trezit interes și am avut cereri reale, de mese sprijinite pe picioare sub formă de capra din lemn.

Ca masă de terasă nu văd nici un impediment în alegerea unui model ca și cele prezentate în articolul mai vechi la care ajungeți dând click pe imaginea de mai jos.

Puneți-i un blat mare, de 280×100, piciorul caprei retras față de bordura lungă la 20 de cm, însă blatul sprijinit pe o șipcă mai lungă, poziționați picioarele la cca 40 de cm de bordura îngustă și veți avea loc lejer pentru 10 persoane. Orice poște din lemn, de la brad la stejar, îmbinate în presă cu aracet sau cu lambă străină ori cu element de capăt închizător sunt ideale ca blat. Să fie bine trase la 4 fețe, dacă se strâmbă puțin n-are nimic pe o terasă.

Ulei din plin, pe toate fețele, vreo 2-3 ani consecutiv, pe vară, și va ține mai mult decât aveți de gând să o folosiți.

masa pe capra din lemn cu scaune din lemn masiv

Ideea de bază ca denumire s-a replicat și asupra altor animale din gospodărie. Convingeți-vă – Calul si magarul din tâmplărie – unelte arhaice pentru lemn

Afinitatea pentru produse ce mai demult erau forme de bază în sprijinul unor activități manuale duce azi la forme și amenajări ce au nevoie de explicații pentru generațiile ce n-au umblat desculți prin praf de când trăiesc. Nu știu cum simțiți voi, însă mie mi se întâmplă des să trebuiască să explic copiilor termeni sau obiceiuri din viața rurală, pe care nu le-au trăit sau întâlnit. Capra din lemn au mai văzut, când am ars scândura pentru fațada ventilata la cabana de la Baia Sprie, însă realizez că e vital să nu piardă contactul cu realitatea simplă. De aceea am budă în curte, căsuță de joacă pentru copii la livadă, tractor și scule de grădinărit. 

Pentru 2021 sunt convins că vom aborda mobilarea teraselor mai des decât a interioarelor. Pandemia ne obligă să căutăm scăpare din apartamente, fie în propria curte, fie la cabana de vacanță transformată temporar în locuință semi-permanentă.

Voie bună, frig să moară virușii și ceară pe schiuri!

capra din lemn
17 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.