Este al doilea brad la ghiveci pe care îl cumpăr, cu speranța că după sărbătorile de iarnă îl voi planta în pământ și astfel fac un bine.

Primul a rezistat în ghiveci 2 ani și a servit de Crăciun cu brio, însă se vedea că nu mai trece o iarnă și l-am plantat într-o primăvară. Deja spărsese ghiveciul de plastic cu rădăcinile. Are deja cca 2 sezoane afară și pare că nu l-am pierdut, deși nici strălucit nu arată. Timpul brazilor e diferit de cel al oamenilor, are vreme să se întremeze și e în elementului lui acolo afară. Am văzut anul acesta că deja are crenguțe cu frunze noi pe toate extremitățile.

Anul trecut, în 2020, am căutat îndelung și am găsit un brad, nu molid, la ghiveci, din genul abies sibirica, cu frunze moi, frumoase. La 170 cm înălțime am achitat 120 de lei și mi s-a părut o afacere bună. Aleg brad, nu molid, de fiecare dată, deși am observat că majorității mușteriilor nu le pasă. E simplu de deosebit, molidul are frunzele tari, ca acele, înțeapă la atingere, pe când bradul e moale, prietenos cu mânuțele copiilor.

Brad la ghiveci

Problema e că doar după 2-3 zile de când a ajuns în casă a trebuit să aspir zilnic în jurul acestui pseudo brad la ghiveci. El, bietul e brad, nu e artificial, însă termenul la ghiveci e prost înțeles și mișelește convertit cu sadism în avantaj comercial. Au căzut mii de ace zi de zi, și mă gândeam că poate doar soiul diferă și e normal.

După Bobotează l-am dus la livada din Baia Sprie să-l plantăm. Efort, nu glumă, era greu pământul din ghiveci de mi-a rupt șalele. Miroseam eu ceva că nu e în regulă, dar consoarta m-a făcut pesimist și vizionar de gânduri negre, așa că am continuat demersul. Am săpat groapă corespunzătoare, cca 80×80 cm cu vreo 70 de cm adâncime, oricum mai mare decât ghiveciul.

Am răsturnat bradul, cade lutul argilos stânga dreapta, iese din plastic și tadaaaam ….  axul pivotant era retezat, doar câteva mustăți au mai rămas cu rol de rădăcină:

Le-am urat ”de bine” celor ce au făcut nefăcutul și mi-am jurat în barbă, ca Baiazid, să nu mai dau bani trișorilor, ca să nu încurajez fenomenul. Trebuie brad la ghiveci plantat și crescut în ghiveci, nu retezat din deal după ce se sapă superficial în jurul lui.

brad la ghiveci

Nah … cu obidă și milă l-am plantat, Adriana mea l-a doftorit la rădăcină, i-a pus tot felul de oligoelemente și fertilizant de conifere bașca un sac de pământ negru. Ea e un fel de vrăjitoare și se pare că are linie directă cu Mama Natură, plantele o ascultă și înfloresc din piatră seacă. Sper să îi reușească și de data asta, chiar dacă nu-i dau multe șanse. Îmi doresc să greșesc în pesimismul meu.

La anu’ mă orientez din timp și comand de la ăla care-mi demonstrează că nu e vopsit gardul.

P.S. Aduc zilele astea și poze cu brazii gata plantați, de ciudă am uitat să mai fac poze și la final.