Cum se fabricau si cum se fabrică acum – bete de pescuit

bete de pescuit

Am fost pescar, nu mai sunt, a rămas doar amintirea. Am bete de pescuit destul de bune, care după ultima recenzie au ajuns în sacul special pe care l-am folosit ultima dată în Deltă, acum aproape 10 ani. Stau cuminți pe raftul de sus, în spate, în garaj, cred că așteaptă să crească băieții mei mari și să trăiesc alături de ei redescoperirea acestei vechi bucurii.

Cândva pedalam zi de zi, cu o bicicletă Tohan, 15 km dus și 15 km întors, zi de zi, singur, către râul Lăpuș unde ”pescuiam” veri la rând. E adevărat că mâncam singur mămăliga pregătită cu sârg pentru momeală și în 90 % din cazuri am ajuns acasă rupt de foame și fără nici un pește. Rareori am avut capturi menționabile, iar amintirea unei partide soldată cu vreo 10 cleni prinși la vișină, cu un telescop rusesc de fibră de sticlă, greu ca naiba, nu va dispărea niciodată din sufletul meu. Nu știu ce menținea atunci, pe vremea școlii generale, pasiunea pentru pescuit, îmi amintesc că panoplia mea de bete de pescuit era fadă, cu exemplare modeste, de care însă eram foarte mândru. Am fost în URSS pe la 11 ani, cu mama și bunicii și cu 9 ruble mi-am luat bete de pescuit din bambus brut, îmbinate cu conectori de cupru, mulinetă de muscărit , nailon și cârlige plus o trusă de plute de plastic. Dădeam la noi de 10 ori prețul ăsta, a fost prima dată când am înțeles diferențele de valoare ale unor valute.

Acum am văzut treaba cu alți ochi vizionând un filmuleț cu manufactura de bete de pescuit de pe vremuri, imaginile de mai jos. Doar 15.000 de vizitatori.

Bete de pescuit din lemn – modele vechi – procesul de fabricație

Am căutat și alternativa modernă pentru comparație, iar cântărirea celor două variante m-a făcut să înțeleg că economia impune, ca și în cazul componentelor PC, avans pentru a păstra schimbul comercial – bani pe marfă – în funcțiune. Peștele nu știe diferența, dar nici pescarul de azi nu mai e așa de priceput că cel de pe vremuri. Azi, sculele compensează nepriceperea, ceea ce se reflectă și se reproduce în mai multe domenii de activitate.

Bete de pescuit moderne, marca Harrison Advanced Rods – manufacturate

Mesele din stejar sunt ca bețele de pescuit, efectul e același, însă când se fabrică prea tehnologizat, iar impunerea scăderii costurilor e dictată de competiția tot mai acerbă, trebuie undeva să scadă și altceva. Materialul … desigur. Dacă ne-am reîntoarce în toate domeniile la metodele vechi de fabricație ar trebui să avem meșteri mai pricepuți și utilizatori mai performanți ai unor produse.

minitehnicusCopilăria mea a fost marcată de descoperirea unei colecții de reviste – Racheta Cutezătorilor – color, pline de informații tehnice, cu o secțiune de pescuit pe la sfârșit. Le-am devorat pur și simplu, citind tot din scoarță în scoarță, și au trecut ani mulți până să înțeleg că ceva nu se potrivea comparând acele reviste cu ziarul Pentru Socialism, alb negru, care reprezenta cotidianul. A fost cândva, înainte, și altfel … cei mai mulți au uitat.

racheta cutezatorilor

Cum e cu tehnica? Merită avansul tehnologic sau plătim mai mult pentru ceva mai simplu construit, dar mai rezistent? Cred că depinde doar de domeniu în discuție și nu există o concluzie universală.

bete de pescuit
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.