Timpul produce rezultate cu siguranță și am reușit să identific un nou atelier de tamplarie din Oradea, de fapt ei au luat legătura cu noi. Chiar dacă proiectul Comunității StejarMasiv.ro s-a dovedit un eșec prin interferența celor care generează doar zgomot, valurile generate de chemarea la prezență online se pare că nu s-au stins. Contactele cu tâmplari care execută lucrări la comandă din toată țara se adună și pot da referințe și date de contact tot mai multe.

În București – Dragos Costache, în Gorj – Gabriel Croitoru, iar acum un atelier de tamplarie din Oradea – Dan Ardelean. Daniel Morlova a contribuit cu prezentarea unor lucrari atipice, foarte bine documentate.

Pe Dan Ardelean îl găsiți la adresa de email – adan922@yahoo.com

Am primit pe rând de la fiecare dintre acești meșteri imagini cu portofoliile lor și le-am găzduit cu drag. Apreciez munca manuală, din partea celor pasionați de lemn și mă simt onorat că pot să prezint pe mai departe cititorilor rezultatul efectiv al muncii lor. Într-o lume care tinde spre un aspect perfect, vizual, prelucrarea lemnului prin metode mai puțin industrializate are ca rezultat un produs finit însuflețit de sudoarea și aplecarea meșterului asupra fiecărei bucăți de lemn. Imperfecțiunile sunt privite ca și tușe de autenticitate, iar lipsa unui aspect prea perfecționist îndepărtează sentimentul de obiect impersonal, atins doar de mașini-unelte.

Comenzile unicate, de mobila la comandă pot fi executate doar de atelierele de tamplărie locale. Primesc multe cereri, provenite din online, care specifică cerințe unicate, aparte, care au nevoie de măsurători. Un atelier de tamplarie din Oradea poate deservi și efectua lucrări pe zonele adiacente, însă pentru beneficiari din Buzău sau Constanța, ori Iași sau Cluj-Napoca e nevoie de ateliere de tâmplărie din acele zone. Vremea meseriilor liberale pare că a apus acum 10 ani, iar acum se pare că renaște. S-au închis ceasornicării, pantofării, croitorii, pentru că obiectul muncii acelor oameni a ajuns oarecum perimat. Ceasurile merg pe baterii, pantofii de piele nu se mai repară, ci se schimbă, iar hainele ce să mai vorbim.

Mobila rămâne un accesoriu al caselor noastre care continuă să fie personalizat și trebuie meșteri pentru ca dimensiunile și utilitatea să se potrivească cu cerințele. Comerțul acesta acerb cu produse prefabricate pare să fi încetinit și revine aprecierea pentru materialul de calitate, durabil, pentru lemnul masiv, autentic.

Portofoliul pentru acest atelier de tamplarie din Oradea este variat, fabrică mese de living, măsuțe de cafea, uși, accesorii de baie, mobilă de dormitor.

Masca de chiuveta din imaginile de mai jos are ușile realizate din stejar masiv. Reproduc mai jos o parte dintr-un email unde meșterul Dan Ardelean descrie procesul de fabricație:

Usile de la masca de chiuveta au fost facute din stejar masiv cu o tehnica mai putin folosita,si anume:
 
   Din dulapi de stejar uscat de 5 cm grosime am taiat bucati de 50x 75x900mm dupa care 2 fete au intrat la abrict. Am facut un sablon cu forma de S utilizand partea din fata a chiuvetei iar apoi bucatile le-am taiat la banzic dupa sablon. Dupa cum se poate intui a urmat lipirea si finisarea. Inainte de vopsire am facut o taiere asimetrica, de unde au rezultat cele doua usi. De departe parte cea mai  critica si consumatoare de timp a fost cu slefuitul partii frontale a usilor. Oricum rezultatul final este peste asteptari iar cei care au vazut lucrarea au fost placut impresionati. Am avut ceva  emotii cu privire la deformari in timp dar dupa doi ani  usile se inchid perfect.
 
   Masca are dimensiunile aproximative 90x50x55 cm iar ca si pret de vanzare estimativ se tinde spre 2000 ron.Ca si timp de lucru e mai greu de spus deoarece lucrarea a fost facuta in mai multe etape.

O varianta de ramă de pat, cu tăblia pronunțată, integral din lemn masiv de stejar este o altă lucrare provenita din acest atelier de tamplarie din Oradea. Bordura superioară a tăbliei permite utilizarea ei ca și spațiu de depozitare, ce poate înlocui prezența noptierelor.

Ușile din lemn, cu panou de lemn continuu sau tip jaluzele fac parte de asemenea din portofoliul lor. Scări cu treptele îmbrăcate în lemn sau un suport de sticle de vin inspirat dintr-un model găsit online completează o gama largă de servicii care pot fi oferite orădenilor.