Admirația fără rețineri pentru demersurile și realizările din ultimii 4 ani ai celor de la Ambulanța pentru Monumente sunt motivul principal al acestei scrieri. Pentru cei care sunt interesați de patrimoniu, de moștenirea istorică pe care ne scriem trecutul în cărți și unde ne ducem copiii să vadă cu ochii lor ce-am fost și nu mai suntem, munca lor este cunoscuta apreciată și susținută.
Pagina oficiala Ambulanța pentru Monumente – Asociația Momentum
Zilele trecute am văzut pe burtiera unei televiziuni mențiunea că Ambulanța pentru Monumente a fost premiată, dar știrea era trecuta cu vederea în fața senzaționalelor reportaje cu fotbaliști carantinați sau stadioane neterminate. Consider că media TV aduce în prim plan foarte mult efemer, caută senzaționalul fără conținut și discreditează cu bună știință realități și realizări notabile. Cred că oferă până la urmă ce se cere de către telespectatorii cei mai mulți procentual.
LINK Direct Europa Nostra – vedeti proiectele din România premiate. Faceți click pe imaginea de mai jos si veți vedea întregul text dedicat Ambulanței pentru Monumente.
Dacă întâlniți undeva mașchinuța de mai jos sau sigla să se aprindă beculețul memoriei că știți despre ce e vorba.

Este atât de nesemnificativă pentru marea audiență TV încât nu merită acordat spațiu de antenă pe larg, promovate reușitele dar și strădaniile celor de la Ambulanța pentru Monumente.
Pe de altă parte, în mediul intelectual sunt cunoscuți și oamenii care iubesc lemnul, cultura, arhitectura sau istoria au măcar informația că Ambulanța pentru Monumente există, face ceva și poate a schimbat soarta unui edificiu de sute de ani din zona lor.
Radiourile promovează cu îndârjire campanii făcute de multe corporații, magazine sau chiar ONG-uri care caută să se ralieze curentului media generat de coronavirus strângând donații, cerând bani și sprijin pentru te miri ce cauze care ar fi trebuit acoperite de autorități demult și din fonduri gata sifonate.
Nu minimizez gravitatea pandemiei, apreciez efortul celor care dotează spitale, însă de luni de zile interesul și lupa opiniei publice stă doar pe acest fenomen. De parcă toate celelalte peocupări, urgente, găuri din sacul nepeticit ce este România și societatea, au trecut în anonimat, și-au pierdut importanța și trecerea în eșaloane inferioare de prioritate mai poate fi recuperată peste ani. Nu, nu poate.
Prințul Charles și-a adus obolul performanței reușite de Ambulanța pentru Monumente și a felicitat pe larg reușita oamenilor ce s-au trudit. A menționat atât voluntarii ce au lucrat efectiv, dar și reprezentanții locului, oameni de vază sau obișnuiți, bucătăreselor și specialiștilor de la Asociația Momentum și celelalte Asociații afiliate.
Măcar în urma acestui mesaj ar fi putut media să acorde spațiu de antenă mai mult pentru Ambulanța pentru Monumente.
În Maramureș, arh. Laura Zaharia și Asociația ROST – Reabilitarea Organică a Satului Tradițional, parteneri cu Ambulanța pentru Monumente, își aduce obolul la demersul general de salvare a patrimoniului. Eforturile tuturor sunt menționate în articolul prin care este descrisă acordarea premiului. Despre munca arhitecților din grupul RURAL al OAR am mai scris, i-am întâlnit și cunoscut cu ocazia proiectului Casa cu Clăi.
Asociația R.O.S.T. publică broșuri despre edificii investigate, restaurate sau doar promovate din Maramureș și ne oferă informații relevante despre trecutul nostru. Am aflat că biserica de lemn din Săcălășeni are in curând 300 de ani de la ridicare. Trec pe acolo săptămânal, însă n-am vizitat-o niciodată. Puțin mai departe este Coruia și despre biserica de lemn ”Sf. Ana ”de acolo pot spune multe, face parte din copilăria mea si am aflat multe informații conexe, pe când m-am interesat de trecutul acestui locaș.
Mi-aș dori ca atenția publică să fie îndreptată mai mult spre plusul de valoare adus de subiectul știrilor sau a materialelor de orice fel, indiferent de domeniu. Consumă această nație prea mult Can-Can și prea puțin avem în vedere fapte sau oameni care realizează ceva.
Ceea ce face Ambulanța pentru Monumente este greu de descris complet la nivel de implicare socială, impact și valoare în timp. Conștientizează comunitatea locală și-i trage de mânecă să se implice, aduce specialiști și implică voluntari din toată țara. Grupurile astfel alcătuite lucrează, interacționează și leagă relații umane greu de construit altfel. Oamenii aceia au un scop comun, pe care îl urmaresc și la care participă voluntan, neremunerați. Este o clacă, iar motivațiile de a participa sunt diferite. Scopul este însă același și lipsa unui câștig financiar îndepărteaza din relațiile umane multe vicii.
Voluntariatul acesta este forma superioară, participanții pleacă de acolo știind că munca lor va rămâne mult timp vizibilă, poate decenii, poate veacuri, alături de timpul scurs de la ridicarea monumentului salvgardat.
Dacă nu ar trebui să lucrez deloc pentru bani, aș alege să consum timp și efort pentru astfel de proiecte. Oricum timpul scurs, neproductiv mi se pare irosirea unei vieți.
S-aveți spor la muncă și succese nebănuite dragi oameni de la Ambulanța pentru Monumente.
Am scris anterior pe același subiect : Ambulanta pentru monumente salvează patrimoniul imobil – Biserica din lemn din Breb – Intervenție de urgență – Donație pentru biserica – de ce să o faci dacă nu ești religios?