Mobila pictata

De citeva ori am inceput sa scriu despre acest subiect si m-am oprit. Sta in draft-urile mele de o vreme si mi-e atat de drag pentru ca imbina doua muze dragi mie. Pictura si mestesugul. Am sa revin cu siguranta, pentru ca randurile sint prea putine pentru a inghesui aici tot subiectul.

Una reprezinta esenta pura a creatiei, reprezentarea in viu, a unei clipe. Nu poti picta in miscare, pictura e imortalizarea unei clipe, care devine vesnica. Frunzele raman verzi, toamna dainuie peste ani iar chipurile tinere sau batrane incremenesc si pastreaza clipa pentru intreaga viata a creatiei artistice ce o reprezinta pictura. Ca zambetul Monalisei sau Icoana pictata pe lemn, de maestrul Popa’s pe care am primit-o din mana lui acum multi ani. Realizez unicitatea momentului si incerc sa deslusesc insemnatatea lui, caci cred cu tarie ca nimic nu e intamplator pe lumea asta.

A doua, mestesugul, imbina simtul artistic cu indemanarea mesterului. Caci mester trebuie sa fii intai ca sa poti da o a doua viata unui lemn uscat. Apoi, la apogeu mesterul devine artist, atunci cand sub mana lui, pornind de la forme neintelese unui ochi profan, iau nastere obiecte care pastreaza o parte din sufletul unui tamplar. O similitudine am gasit si in olarit cind respectand principiul pick-up-ului, cantecul olarului, prin vibratia transmisa lutului s-a imprimat in oala si a putut fi reconstituit, peste ani, prin mila Domnului, prin habar n-am ce tehnica a zilelor noastre. Si s-a putut asculta, din nou, ce a cantat olarul. Mi se pare fabulos.

Motivele pictate pe mobila, vor fi subiectul unui alt post, cele mai intalnite sint cele din viata, florale, animale, arborele vietii, Se gasesc si imagini complete, reprezentate de tablouri realizate pe lemn.

Doamnelor, domnilor, iubitori de frumos …  mobila pictata:

Scaunel cu sertare - pictat

Scaunel cu sertare – pictat

Pat de dormitor pictat

Pat de dormitor pictat

Scaun Janus - pictat

Scaun Janus – pictat

Mobila pictata - Targul mesterilor populari din Sibiu

Mobila pictata – Targul mesterilor populari din Sibiu

Masuta de perete semicirculara - pictata

Masuta de perete semicirculara – pictata

Masuta de cafea pictata manual

Masuta de cafea pictata manual

Masa Arundel - pictata manual

Masa Arundel – pictata manual

Dulapuri pictate

Dulapuri pictate

Dulap acoperit cu piele pictata

Dulap acoperit cu piele pictata

Dresor patinat

Dresor patinat

Desert - pictura pe masuta de perete

Desert – pictura pe masuta de perete

Cufar pictat

Cufar pictat

Armoire

Armoire

 

Cu drag, de moda veche

Comments

comments

Comments

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *