Dulapuri cu sertare din lemn de paulownia

mobila paulownia

Tehnica japoneză de producere a corpurilor de mobilier din lemn de paulownia presupune îmbinări foarte precis și delicat executate, dar care sunt foarte solide, în absența totală a cuielor sau a altor elemente de fixare. Astfel durabilitatea crește semnificativ și timpul de folosire a unei astfel de piese de mobilier crește la peste 100 de ani, în condițiile unei utilizări corespunzătoare. În eventualitatea refinisării sau pentru recondiționarea mobilierului, lipsa cuielor la asamblare permite dezansamblarea pe elemente componente și reconstruirea la loc, fără deteriorări.

Lemnul de paulownia este un subiect destul de controversat în opinia mea, daca ne referim la creșterea lui în Europa, România. Se vând puieți sau semințe și sunt deja peste 5 ani de când acest arbore minune ( și asta o cred cu adevărat) a fost popularizat prin România. N-am mai văzut la știri nicăieri finalitatea unui proiect de plantare de paulownia, care să arate șiruri de camioane încărcate cu bușteni recoltați de pe investițiile promise a fi cloșca cu puii de aur. Suferim la nivel național cumva de granomania prezentării demersurilor de început a oricărei găselnițe, dar nu se finalizează și nici nu se prezintă rezultatul final, fie din cauză că întârzie să apară, fie că ( asta cred eu) nu se ajunge la visul scontat.

mobila paulownia
fanta de ventilatie

La ei, în Japonia, unde nu crește stejar ( că de aia cumpără de la noi) crește bine și frumos paulownia, așa cum toți posesorii de plantații cu specii aclimatizate își doresc să crească și la noi. Tehnica tâmplăriei este un meșteșug perpetuat sute de ani, din generație în generație și grija asupra detaliilor, a execuției desăvârșite, a finețurilor duse la extrem fac din japonezi o nație care asupra a tot ceea ce produce își pune o amprentă ce denotă calitate ridicată.

mobila paulownia
spatiu secret

Tradițional, o fată primește când se mărită, de la mama ei, o servantă cu sertare și dulapuri pentru păstrarea hainelor. Când te găndești la finețea mătasei dintr-un kimono, cu greu poți categorisi hainele lor ca și rufe. Lemnul de paulownia are fibra dreaptă, curată, netedă și are de asemenea proprietăți deosebite de eliminare a umidității sau de îndepărtare a insectelor casnice. Grija față de detaliu face ca sertarele să fie prevăzute cu fante de aerisire, servantele să aibă un spațiu ferit, relativ secret de depozitare iar execuția generală să fie fără cusur.

Pentru mobila din lemn de bambus îți recomand articolul – Mobila din bambus – diferențe față de ceea ce înțelegem în tâmplărie

Am mai vorbit despre mobila din paulownia, dar până nu am ajuns pe o pagină cu produse japoneze autentice, care culmea, nu sunt deloc scumpe, n-am putet considera că mă raportez la mobila fabricată din această esență ca și la ceva palpabil. Ei fac asta și sunt specialiști, la noi, am mari îndoieli că se va ajunge la utilizarea lemnului de paulownia la scară mare. Prețul de 3-400 de dolari pentru o piesă cu dimensiuni de 150x100x45 mi se pare foarte accesibil.

Imaginile de mai jos au fost preluate de pe site-ul – Rakuten.

mobila paulownia

mobila paulownia

mobila paulownia

mobila paulownia

mobila paulownia

mobila paulownia

mobila paulownia

mobila paulownia

mobila paulownia

Adriana deja s-a exprimat că îi place, cred că acest tip de mobilă face parte din visurile oricărei femei și au legătură cu dressingul ticsit la refuz cu haine și pantofi. Cu un astfel de servantă cu muuuulte sertare visul pare că începe să prindă contur.

Nu știu cine comercializează în România astfel de mobilier sau cum se poate comanda, noi producem stejar, poate ar fi interesant de găsit un corespondent japonez cu care să facem un schimb tip Barter.

Apare aici, pe Blogul dedicat lemnului pentru că NE PLACE.

mobila paulownia
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.