Butoaiele de vin … sau bere … sau tărie | Toate din stejar

March 29, 2012 at 09:26 Autor:
image_pdfimage_print

Prima data cind dai cu ochii de un butoi, cu licoarea lui Bacchus inauntru, e imposibil sa nu fii impresionat. Indiferent ca sint mici sau  uriase, mestesugul de fabricatie ramane unul traditional, transmis prin practica de la un mester la ucenicul sau de-a lungul veacurilor.

Unele lucruri nu se schimba. Poate globalizarea si Internetul vor lega camerele de supraveghere a pivnitelor de calculatorul boss-ului, plus monitorizarea temperaturii si a umiditatii afisate in coltul unui ecran, dar vinul nu va avea habar si nici nu va fi impresionat in maturarea lui de toata tehnologia.

Butoaiele vor fi facute tot din doage imbinate si tinute impreuna cu cercuri de otel. Fie ca e vorba de bere, bauturi spirtoase sau vin, stejarul prin taninul din fibra va contribui in mod unic la gust iar prin rezistenta va pastra licoarea atat pe timpul fermentarii cit si pentru maturare. Incepand cu secolul 16 stejarul din Estul Europei a fost pretuit pentru calitatile sale de catre toti fabricantii de vinuri. Doagele fabricate din stejarul ce creste in zona paralelei 45 este preferatul acestora. In Franta se prefera craparea lemnului de-a lungul fibrei pe cind cei din State utilizeaza prelucrarea mecanica.

De asemenea, concentratia de tanin ce trece in vin difera de la un soi de vin la altul, Pinot-ul Noir petrece doar 2 ani in butoi pana la maturare pe cind Nebbiolo (o varietate italiana cu continut extrem de ridicat de tanin) are nevoie de aproape 4 ani. Influentele lemnului de stejar asupra gustului pot fi cu urmatoarele arome : vanilie, caramel, nuca de cocos sau unt. Influenta asupra mirosului poate lua nuante florale exotice, scortisoara sau alune.

Maturitatea unui stejar este atinsa intre 80 si 120 de ani iar din lemnul unui singur copac se poate fabrica un butoi cu capacitatea de aproximativ 223 de litri.

Asa se fabrica in mod traditional un butoi din lemn de stejar.

Pe scurt despre imbatranirea vinului in butoaiele din pivnite

si asa arata o pivnita cu butoaie.

Crama Chianti cu butoaie de stejar

 

Vin in butoaie la invechit

Vin in butoaie la invechit

 Pivnitele Tokaji

Depozit de sticle vechi din Barcelona

Depozit de sticle vechi din Barcelona

Cu drag, de moda veche.

Comentarii

Comments